İstanbul’daki dönüşüm, sadece konut alanlarında değil, hastane, okul gibi kamu binalarında da devam ediyor. Habertürk'te yer alan habere göre, özellikle deprem odaklı kamu dönüşümü çerçevesinde; kentteki yüzlerce okul ve hastane ya yıkılıp yeniden yapılıyor ya da güçlendiriliyor. Örneğin, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması Projesi (İSMEP) kapsamında 1999 depreminden sonra 230 okul yıkılarak yenilendi, 775 okul güçlendirildi. 45 okul sıfırdan yapılırken, 10 okulun da güçlendirme çalışmaları devam ediyor.
TOKİ yapıyor
Hastanelere gelince... 39 ilçede bugüne kadar toplam 70 sağlık kuruluşu güçlendirildi, 10 hastane, sağlık ocağı ve aile sağlık merkezi yeniden yapıldı. Dönüşüm kapsamında bazı hastaneler yerinde yenilenemediği için başka yerlere taşınıyor. Misal, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi... Yıkılıp yeniden yapılacak Çapa’nın bu süre içinde Hasdal’a taşınmasına karar verildi. Yenilenmesi gündemde olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin durumu henüz netleşmemişken Beyoğlu Göz Hastanesi de Kasımpaşa’ya nakledilecek. İşte bu hummalı hastane dönüşümünün en önemli ayaklarından biri de Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi hiç kuşkusuz... 1550 yılında kurulan, deprem ve yangınlarla çöküp sonra yeniden inşa edilen Haseki, bu yeniden yapılma sürecinde Sultangazi’ye taşınacak. Çok değil, birkaç ay içinde, en geç haziran ayında Haseki’nin Sultangazi’ye yapılan yeni hastaneye taşınması planlanıyor. Peki yeni Haseki nasıl olacak? Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, inşaatının büyük bölümü tamamlanan yeni Haseki binasının kapılarını ilk kez Habertürk için açtı. 600 yataklı hastanenin ameliyathanelerini, yoğun bakım ünitelerini Altunay’la gezdik, İstanbulluları nasıl bir Haseki bekliyor gördük...
Hastanenin teknik özelliklerini özetlemek gerekirse; 45 bin 519 metrekare alan üzerinde 32 bin 300 metrekare oturum alanına kurulan 11 katlı hastane, 3 bloktan oluşuyor. Bünyesinde 144 poliklinik, 197 tek yataklı oda, 203 iki yataklı oda, 4 acil odası, 118 müşahede yataklı oda, 26 genel, 1 bebek müdahale ve 2 kadın doğum olmak üzere toplam 29 ameliyathane bulunuyor. 2 çocuk ve kadın gözlem odası, 10 yataklı 2 adet yoğun bakım odası, 9 KVC yoğun bakım ünitesi, 4 doğum salonu, 8 röntgen odası, 4 MR odası ve 23 diyaliz makinesinin yanı sıra bodrum katta acil durumlar için 58 yataklı yoğun bakım ünitesi ve 1306 araçlık kapalı otoparkı var. Başkan Altunay, hastaneyi tanıtırken yapım süreciyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Büyükşehir Belediyesi arsasını verdi, Sağlık Bakanlığı da ihale etti ve TOKİ’ye yaptırıyor. Mayıs ayında tamamlanacak ve haziran gibi Haseki’yi ilçemize taşıyoruz. Hastane yetkilileri devamlı olarak gelip çalışmalarını yürütüyorlar. Yapabileceklerini yapıyorlar, ekstra ihtiyaçlar için de ihaleye çıkıyorlar. Haziranda Haseki’nin Sultangazi’de hizmete girmesini bekliyoruz.”
7-8 yıl Sultangazi'de
Peki Haseki burada kalıcı mı olur, yoksa eski bina yenilenince geri döner mi? Bu soruyu da şöyle yanıtladı Başkan Altunay: “Haseki yıkılıp yeniden yapılıncaya kadar Sultangazi’de kalacak deniliyor. Bu bize göre 7-8 yıllık bir süre. Fakat sonradan Haseki’nin adı gider ama kendi gitmez. Her şeyiyle dört dörtlük bir hastane burada kalacak. Alt tarafına yeni bir yer ayırarak üniteleri çoğaltabileceğiz. Şimdi 600 yataklı ama Haseki’nin şimdiki hali gibi kullanırsak biz bin 500 yatak da koyarız. Sağlıkta sadece bu hastaneyle kalmadık. Ağız ve diş sağlığı hastanesi de buraya açıldı. Bir sene önce açıldı ve günde bin hastaya hizmet veriyor. Önceden 50 yataklı Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi vardı ve kötü durumdaydı. 100 yataklı bir yere taşıyarak yerine 5 katı büyüklüğünde bir yer yaptık. Sağlıkta 12 olan birimi 38’e çıkardık.”
Bir çevre yolu daha geliyor
Gelelim ulaşıma... Haseki Sultangazi’ye taşınacak ama ya ulaşım? İstanbullular nasıl ulaşacaklar hastaneye? Başkan Altunay, bu soruyu da şöyle yanıtladı: “Bütün bu yatırımların önünden metro da geçecek. Eminönü, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Arnavutköy’den 3. Havalimanı’na giden bir hat olacak. Diğer yandan Başakşehir’e bir metromuz var. TEM Otoyolu vardı askeri alan kısmında. Bu yılın sonuna kadar ilçenin doğusundan geçen bir çevreyolu daha yapılıyor. İlçemize iki yerden giriş vardı şimdi dört yerden olacak. Haseki’nin hizmete girmesiyle birlikte İETT hatlarında da yeni bir düzenleme yapılacak.”
3 okul da taşınıyor
Başkan Cahit Altunay, sadece Haseki’nin değil İstanbul Üniversitesi diş hekimliği fakültesi ile sosyal bilimler ve sağlık meslek yüksek okullarının da Sultangazi’ye taşınacağını anlattı: “Birinin inşaatı bitti diğer ikisinin ise sürüyor. Meclisten yetki alındı ve protokol yapıldı. Böyle olunca eğitim taçlanmış olacak. Üniversiteleri de hastaneyle neredeyse iç içe olacak şekilde yapacağız. Yan parselden geçişler sağlayarak teori ve pratiği bir araya getireceğiz.”
Baraj etrafına safari park
Sultangazi’yi ‘İstanbul’un kırsalından bir şehir merkezine dönüştü’ diye tanımlayan Başkan Altunay, 24 kilometrekarelik devasa alana safari park projesi üzerinde çalıştıklarını da anlattı: “36 kilometrekare sınırımız var. Bunun 11.5 kilometrekaresinde 500 bin nüfus yaşıyor. 24 bin kilometrekarelik alan ise su havzasında kalıyor. Bu alanın içinde Alibeyköy Barajı var. Bu alana 3 bin dönümlük hayvanat bahçesi ve safari park projesi düşünüyoruz. Bir taslak oluşturup bakanlığa ve İBB’ye verdik. ”