Dünya Gazetesi'nden Dilek Korkmaz'ın haberine göre, Eskişehir'in Seyitgazi İlçesinde, seramik sektörünün en büyük iki sorunu enerji ve taşıma maliyetlerine çözüm getirecek önemli bir hammadde kaynağı bulundu. Odak Madencilik'e ait feldspat ocağındaki yüzde 8 alkali ve yüzde 1 bor içeren hammadde, emsallerinden 120 derece düşük sıcaklığı ile fırın hızlarının artmasını, fırın sıcaklıklarının düşmesini, mukavemetinin artmasını ve ürün su emme değerinin daha düşük olmasını sağlıyor.
Odak Madencilik İşletmeler Genel Müdürü Adem Sözbilen, 1.5 yıldır üretilen bu hammaddenin şu anda bölgede 6 fabrikanın reçetesinde bulunduğunu belirterek, "En az 10 milyon ton görünür rezerv var. Bu hammadde düşük sinterleşme dereceleri nedeniyle, fabrika maliyetlerindeki yaklaşık yüzde 30-35'lik Enerji giderini, yüzde 10 civarında azaltıyor" dedi.
Hammaddeyi ilk olarak reçetesine koyan Akgün Grup'un fırın sıcaklığını ve ürün su emme değerlerini düşürdüğünü, aynı zamanda fırın hızlarını da arttırdığını aktaran Sözbilen, "Akgün Seramik Grubu Genel Müdürü Şerafettin Aşık ve Teknoloji Müdürü Kemal Ertay, yerel hammaddelere verdikleri öncelikler ile seramik sektörüne yeni ve alternatif hammadde kazandırılmasında ciddi katkı sağlamıştır" ifadesini kullandı.
Bor içeriği kontrol edilebilir düzeyde
Enerji giderindeki bu tasarrufun Seyitgazi'yi seramik hammaddesi için cazibe merkezi haline getireceğini vurgulayan Sözbilen, "Odak Madencilik sahasındaki bor içeriği Beşsaray Köyü'nde bulunan feldspatlarda ortalama yüzde 0,80- 0,95 aralığında, Göknebi Köyü'nde ise yüzde 1,20-1,35 aralığında homojen bir dağılım gösteriyor. Cevherleşmede bulunan ortalama bor içeriği teknologlar arasında endişeye neden olsa da oranın yüzde 1,5'in üzerine çıkmaması rahatlıkla kontrol edilebilir rejimler ile işletme şartlarını iyileştirmede mükemmel bir argüman oluyor. Beşsaray feldspatları krem-bej renklerde, Göknebi feldspatları ise koyubej-karamel renklerde pişme veriyor" şeklinde konuştu.
Ocağın fabrikalara yakınlığı lojistikte kolaylık sağlayacak
Seramik karo sektöründe faaliyette bulunan 28 üretici olduğunu kaydeden Odak Madencilik İşletmeler Genel Müdürü Adem Sözbilen, "Tesislerin yüzde 43,2'si Bilecik, Eskişehir ve Kütahya'da. Türkiye'de seramik üretiminde kurulu kapasite 500 milyon metrekare. Fiili kapasite ise 380 milyon metrekare. Bu üretimin 200 milyon metrekarelik kısmı Eskişehir ve Bilecik'teki fabrikalardan" dedi. Seramik fabrikalarının bu 2 kentte yoğunlaşmasında hammadde kaynaklarına yakınlığın etkili olduğunu belirten Sözbilen, "Ancak bölgedeki rezervlerin azalması hammadde lojistiğinin düşmesine neden oluyor. Seyitgazi feldspatı Söğüt'teki pegmatitlerinin muadili olmayıp, aynı zamanda daha kaliteli bir dolgu malzemesidir. Yüksek sinterleşmesi ile Aydın bölgesi feldspatlarına muadil olan Odak feldspatı, hammadde sağlamadaki lojistik kolaylık, tasarruf ve bölgedeki tüm fabrikalara 60-120 kilometrelik mesafede olması nedeniyle aynı zamanda 530-600 kilometrelik nakliye mesafelerine de alternatif olacak" dedi.