İspanyol Mimardan 1 Milyar Dolarlık Teklif

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ünlü İspanyol mimar Jose Maria Tomes Llavador'un İstanbul'a 1 milyar dolar değerinde hem proje, hem de yatırım yapmak istediğini söylediğini, kendisine Yedikule'de Gazhane bölgesini gösterdiklerini bildirdi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda “Masal Masal İstanbul 23 Masal 23 Eser” projesinin tanıtımının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, ünlü mimarın daha önce İstanbul'a birkaç kez geldiğini, son gelişinde de “İstanbul'da yatırım alanları var mı? Hem kente proje yapmak, hem de ciddi yatırım yapmak istiyorum” dediğini ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Yedikule'deki Gazhane bölgesini ve birkaç yeri kendisine söyledik. 'Yardımcı oluruz' dedik. Bu alanlar içinde Yedikule bölgesi kendisine ilginç geldi. Ön hazırlıkları yapmış, bize takdim etmek istedi. Temmuz ayında bir teklif sunmak için gelecek. Koruma Kurulu'ndan da bahsettik kendisine. Sur bandı içinde bir alan olduğu için, oradaki kulelerin, surların ve gazhanenin dikkate alınması gerektiğini söyledik. Rahatsız edici boyutta olmayan, tarihi çevreyle bağdaşan bir proje olmalı. Fonksiyon olarak da bir şey söylemedi. Biz yönlendirme yaptığımız takdirde mimarın ufkunu daraltmış oluruz.”

Topbaş, bu alanı direkt bu mimara vermelerinin de mümkün olmadığını ifade ederek, “İhale usulü verilir veya projeler önerilir. Seçici kurul bunlardan hangisini uygun görürse, ona verilir. O yerleri değerlendirmek istiyoruz, ama bunu önyargısız, başkalarının teklifine de açmak durumundayız. Böylece kentin önemli vizyon projeleri ortaya çıkar” dedi.

Bu alanla ilgili bir iş adamının hazırladığı proje ve teklif bulunduğunu da belirten Topbaş, ne kadar farklı proje gelirse, o kadar çok ilgileneceklerini söyledi.

Topbaş, Dubai Towers'in yapılacağı Levent'teki arsanın değerlendirme çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, “Değer tespiti yapıldıktan sonra masa başında 'büyük para veririm' diyenleri de Dubailileri de çağıracağız." dedi.