Yeni Çeltek, Yeni Risk



Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Soma'da resmi açıklamaya göre 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamının ardından gözler Soma Holding'in diğer maden işletmelerine çevrildi. Amasra'da 1990 yılında yaşanan grizu patlamasında 68 işçinin yaşamını yitirdiği Merzifon Yeni Çeltek kömür işletmesini 2013 yılında rödovans sözleşmesiyle devralan Soma Holding'e bağlı Gürmin A.Ş., maden ocağında yıllık 1,2 milyon ton kömür üretimeyi planlıyor. Türkiye'deki metan gazının en yoğun olduğu Yeni Çeltek maden ocağında böyle bir üretim baskısının faciaya neden olacağını belirten Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, “Türkiye'de en yoğun metan gazının olduğu ocakta yılda 1,2 milyon tonluk üretim baskısı faciaya neden olur” dedi.

Kargı, “Yeni Çeltek'te bu zamana kadar bin işçiyle yıllık en fazla 250 bin ton satılabilir kömür üretimi yapıldı. Şimdi 2 bin 500 işçiyle yıllık 1,2 milyon ton kömür üretimi planlanıyor.

Bu ocakta bu zamana kadar ikisi büyük olmak üzere dört grizu faciası yaşandı, 300 işçi yaşamını yitirdi. Soma'daki gibi vahşi bir üretimi bu ocak kaldırmaz. Soma'dakine benzer bir üretim zorlaması bu ocakta da uygulanırsa benzer bir katliamın çok daha çabuk gelebileceğine dair endişeler taşıyoruz” diye konuştu.

Belediye yönetime alınmadı

Kargı, Merzifon Belediyesi'nin Yeni Çeltek kömür işletmesinde yüzde 10 hissesi olmasına rağmen yönetim kurulunda yer alamadığını da belirtti: “1955 yılından bu yana Yeni Çeltek'te hisse oranını temsilen Merzifon Belediye Başkanı işletmenin yönetim kurulunda bulunmuştur. Merzifon Belediyesi, işletmenin son olağan genel kurulundan gayrıresmi olarak haberdar edilmiştir. Yeni Çeltek'e yapılması planlanan termik santrala karşı aldığım tutum nedeniyle yönetim kurulu üyesi olmamın önüne geçildi. Hukuki olarak mücadelemi veriyorum.”

İşçiler Soma'ya eğitime gönderilmiş

Soma Holding'in rödovans yoluyla işletmesini aldığı Merzifon Yeni Çeltek maden sahasındaki işçilerin, katliamdan 4 gün önce Soma'da katliamın meydana geldiği ocağa eğitime götürüldüğü ortaya çıktı. Yeni Çeltek'te örgütlü olan Türkiye Maden-İş Sendikası'nın Merzifon Şube Başkanı Gülahmet Güven, 2 aydır işçilerin parça parça Soma'ya, holdingin işlettiği ocaklara götürüldüğünü; son olarak 30 işçinin katliamdan 3 gün önce Soma'dan döndüğünü söyledi.

Güven, "Yeni Çeltek'te özelleştirmeden önce geleneksel yöntemlerle üretim yapılıyordu, şimdi mekanize sisteme geçilecek. İşçiler bu mekanize sistemi öğrenmeleri için 20-30 kişilik gruplar halinde facianın yaşandığı ocağa ve Soma Holding'in Soma'daki diğer ocaklarına gönderildi. Son grup Cumartesi günü döndü, Salı günü facia oldu" dedi. Yeni Çeltek'te şu anda üretim yapılmadığını söyleyen Güven, "Eski ocak iş güvenliği olmadığı gerekçesiyle kapatılmış durumda. Şimdi yeni galeriler açılıyor. 300 civarı işçi çalışıyor. Üretime bir yıl sonra geçilecek, işçi sayısı bin 500'e çıkacak” diye konuştu.

Taşeron değil kamulaştırma istiyoruz!

Soma’daki madencilerin Kaymakamlık önünde önceki gün başlattığı oturma eylemi dün de devam etti. Madenciler, Çalışma Bakanı ya da Enerji Bakanı ile görüşmeden eyleme son vermeyeceklerini söyledi.

“Taşeron değil kamulaştırma istiyoruz”, “Yanan bizdik onlar kömür sandı” pankartları açan madenciler, katliamda can veren arkadaşları için türküler söyledi, dualar okudu.