"Dünyanın Yeni Yedi Harikası" kampanyası İnternet oylarıyla yeni yedi harikayı belirledi; ancak Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) kampanyayla ilişkisi olmadığını, önemli olanın dünya mirasını korumak olduğunu açıkladı.
"Dünyanın Yeni Yedi Harikası" kampanyası, mevcut yedi harikadan yalnızca Giza Piramitleri'nin ayakta olması nedeniyle, yeni yedi harika belirlemek üzere Bernard Weber tarafından www.new7wonders.com adresinde başlatılmıştı.
Oylamaya göre Çin Seddi, Ürdün'deki Petra antik kenti, Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru'daki Machu Picchu, Meksika'daki Chichen Itza piramidi, İtalya'daki Roma Kolezyumu ve Hindistan'daki Tac Mahal seçildi. Adaylar arasındaki Aya Sofya'ysa ilk yediye giremedi.
UNESCO: Bunlar harikadır demek yetmez
UNESCO resmi açıklamasında alanların, yapıların duygusal ya da sembolik değerlerini vurgulayıp bir liste oluşturmanın yeterli olmadığını, dünya mirası için bilimsel ölçütlerin tanımlanması, adayların niteliklerin değerlendirilmesi, koruma için gerekli çerçevenin oluşturulması ve siyasal çalışmaların yapılası gerektiğini belirtti.
"Dünyanın Yeni yedi Harikası, İnternet üzerinden oy verenlerin görüşlerini yansıtıyor, bütün dünyanınkini değil. Bu inisiyatifin dünya mirasının korunmasına sürdürülebilir bir katkısı yok."
UNESCO Dünya Mirası listesine bu ay başında 22 yeni alanı eklemişti.