YEM Yayın’dan Bir Kültür Mirası Arşivi: Anadolu Antik Tiyatroları



Mimarlık, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri tasarımı, sanat konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın’ın yeni kitabı 'Anadolu Antik Tiyatroları'. Kitap, yazarı Yaşar Yılmaz’ın bir inşaat mühendisi olarak yıllarca içinde taşıdığı merak ve araştırma arzusuyla, antik dönemlerde yaşamın kalbi, büyük mühendislik yapıları olan antik tiyatroları fotoğraf, çizim ve inceleme yazıları ile ülkemizin tarihsel zenginliğini gözler önüne seriyor.

'Anadolu Antik Tiyatroları' kitabı, yazar Yaşar Yılmaz’ın tüm Anadolu ve Trakya’yı gezip, yaklaşık 41 bin km yol kat ederek; sayıları 150’yi aşan, ölçülebilir durumdakilerin 135’e  ulaştığı Anadolu antik tiyatrolarını birebir yerinde incelemesi sonucu oluşan özen ve sabrın ürünü. Yazar, bir mühendis olarak bu  görkemli yapıların her birini yerinde yaptığı ölçümlerle incelerken; binlerce kişinin oturduğu koyağa (tiyatroda izleyici sıralarının bulunduğu iç bükey oturma bölümü) yayılan sesin doğal yollarla en üst  sıradaki izleyiciye kadar nasıl ulaştığını, 'tiyatro' olgusunun neden Mısır, Mezopotamya, Çin, Hint ve Pers  kültürlerinde değil de, Ege Denizi kıyılarında, üstelik Anadolu’nun “kuşluk  vakti”nde ortaya çıktığını, büyük maliyetlerine rağmen neden bu tiyatroların en zorlayıcı şartlar altında bile en yüksek  yerlere yapıldığını tartışırken, bir yandan da tiyatroların  bulunduğu kentin tarihine göz atıyor.

Anadolu antik tiyatrolarındaki mükemmel akustiğin sırrı

Kitapta yazarın araştırmasının en dikkat çeken bölümü; ilkçağ mühendislerinin, antik tiyatroların en önemli özelliği olarak öne çıkan akustik mükemmelliğe hangi yöntemle ulaşabildiklerini, nasıl olup da ses erişimini tiyatronun her  köşesine aynı netlikte iletebilmeyi başardıklarını açıklama girişiminden oluşuyor.

Yazar, Romalı mimar Vitrivius’un günümüze kadar ulaşan eserinde belirttiği ses iletim yönteminin Batılı kaynaklarda kuşkuyla karşılanmasına karşı kendi tezini öne  sürerek, günümüzde hala süregelen tartışmaya katılarak konuya kendi yaklaşımıyla katkıda bulunuyor. Günümüze kadar ulaşmış tiyatro yapılarında Vitrivius’un belirtmiş olduğu yapı detayının açık fiziksel kanıtını görmenin  artık olanaklı olmadığı, kesintisiz ve berrak ses iletimini sağlayan sistemin deneysel açıklamasına girişen yazar, varsayımlarını açıklayıcı  şemalarla ortaya koyuyor.

115 antik kent ile 119 tiyatronun  tarihçelerini kültürleriyle birlikte aktaran çalışmada, Anadolu’nun dört bir  yanına serpilmiş tiyatro yapılarının yanı sıra, onlara hayat vermiş sanatçı ve yapı ustalarının da kucaklandığını gösteriyor. Okurlar, kitap boyunca bir yandan Antik Çağ ustalarının başlattığı mühendislik gücüne ve çağdaşlarının tiyatro  anlayışına hayran kalırken, bir yandan da yüz yıldan fazladır süregelen büyük kültür yağması ile sarsılmaktan kendilerini alıkoyamayacaklar. Kitap içeriği ve görsel zenginliği ile konuya ilgi duyan herkeste bu eşsiz şaheserleri yerinde görme isteği uyandıracak.

Anadolu Antik Tiyatroları kitabı ve diğer YEM Yayınları’na tüm seçkin kitabevleri ile birlikte YEM Kitabevi’nin Fulya ve Beşiktaş şubelerinden ve www.yemkitabevi.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Anadolu Antik Tiyatroları

YEM Yayın
Yazar: Yaşar Yılmaz
13,5 cm x 20 cm
Renkli ve kuşe baskı, 256 sayfa
Karton kapak

Yazar Yaşar Yılmaz Hakkında

1974 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden inşaat yüksek mühendisi olarak mezun oldu. 1975- 1992 yılları arasında serbest olarak inşaat ve taahhüt işleri yaptı. İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu.

Anadolu Antik Tiyatroları'nı satınalmak için tıklayınız