Yaya Geçitlerini İşgal Eden Reklam Panoları Başkentin Yüz Karası

Başkent Ankara'nın hemen her caddesinde, bulvarında ve sokağındaki yaya geçitlerinde gelişigüzel dikilen çeşitli reklam panolarına, elektrik ve telefon direklerine rastlamak mümkündür. Her geçen gün bunların sayısının daha da artmakta olduğunu ve yaya geçitlerinin adeta işgal edildiğini görmekteyiz.

Kent kültüründen yoksunluk

Sözü edilen reklam panoları ile elektrik ve telefon direklerinin hiçbir kurala ve standarda dayandırılmadan yaya geçitlerine dikildiğini herkes anlayabilir. Çünkü, bunların yaya geçitlerinin ortasına ve değişik yerlerine geçitlerin kaldırımları kırılarak dikildiği görülmektedir. Bu çirkinlik izandan yoksun, kent kültürü ve şehircilik ile uzaktan ve yakından ilgisi bulunmayan bir görüşün ve bakışın uygulamasıdır.

Hiçbir kurala ve standarda dayanmayan, hiçbir uyum ve estetik içermeyen, kent kültürü ve şehircilik ile ilgisi bulunmayan bu çirkinlikler Başkent Ankara'nın yüz karasıdır. Avrupa'nın en iyi başkenti ödülünü almakla övünen Melih Gökçek yarattığı bu görüntü kirliliği ile ne kadar övünse azdır!..

Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi ve başkanının bu başı bozukluğu, kuralsızlığı, çirkinliği ve görüntü kirliliğini Başkent Ankaralılara ve tüketicilere yaşatmaya hakları yoktur.

Rant her şeyin önünde!

Yaya geçitleri yayalar içindir. Yayaların yani tüketicilerin güvenli ve rahat bir şekilde yaya kaldırımlarında yürüme hakları vardır. Yaya kaldırımları bunun için yapılır. Bu şehircilik anlayışının ve kent kültürünün en basit, en temel, olmazsa olmaz ön koşuludur. Çünkü yayaların yürüyebileceği başka yerler yoktur.

Yayalar, yaya geçitlerinde yürürken geçidin tam ortasında karşısına çıkan reklam panosundan ya da elektrik veya telefon direğinden kendisini korumak, sağa veya sola sapmak zorunda kalmaktadırlar. Bazen yürürken dalgın olanlar önüne çıkan panoyu veya direği fark etmeyip ona çarpmakta ve yaralanmaktadırlar.

Yaya geçitlerinin daraldığı bazı yerlerde söz konusu reklam panosu ve direkler nedeniyle tüketiciler daralan yerden geçmekte ve yürümekte zorlanmaktadırlar.

Reklam panolarının dikilmesi için yaya geçitlerindeki kaldırımlarda açılan çukurların ve oyukların kapatılmaması bir başka sorun oluşturmaktadır. Çünkü, reklam panoları ve direkler nedeniyle yaya geçitlerinin daralması, geçitlerde açılan oyuk ve çukurların kapatılmaması yaya ve tüketici güvenliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Burada, açık bir şekilde tüketici ve yaya hakları hiçe sayılmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimine göre reklam panolarından rant elde etmek tüketici ve yaya haklarından daha önde gelmektedir.

Rant uğruna, hem kentli yurttaşlar ve tüketiciler sıkıntıya sokulmakta hem de kentsel görüntü kirliliği yaratılmaktadır. Tüketicilerin ve yayaların yaşadığı, karşılaştığı bu sorunlar, sıkıntılar, çirkinlikler, kuralsızlıklar tüketicilerin sağlık ve güvenlik hakkı ile sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına, kentli haklarına aykırı bir uygulamadır. Tüm bu aykırılıklar, saygısızlıklar büyük bir pervasızlık içerisinde sürdürülmektedir.

Anakent'e sesleniyoruz!

Sizlerin en önemli görevi, oyunu aldığınız başkent Ankaralı yurttaşların ve tüketicilerin haklarına saygılı bir şekilde sorumluluklarınızı ve görevlerinizi yerine getirmektir. Çünkü, sizler başkent Ankaralı yurttaşlara ve tüketicilere çağdaş belediyecilik, şehircilik ve kent kültürüne uygun olarak hizmet vermek için yönetimdesiniz. Ancak, görüyoruz ki bunların hiçbirisine uygun davranmıyorsunuz. Sizler için rant her şeyin başında geliyor. Yaptığınız ve yaptırdığınız aykırılıklar, çirkinlikler, kirlilikler artık yeter!.. Sizleri tüketici, yaya ve kentli haklarına saygılı olmaya, uygun davranmaya çağırıyoruz. Yaptığınız aykırılıkları, çirkinlikleri, kirlilikleri düzeltiniz. Yeter artık, Cumhuriyetimizin başkenti Ankaramızı daha fazla çirkinleştirmeyiniz, kirletmeyiniz.

Turhan ÇAKAR / Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı