Yatlara "Mavi Bayrak"



Çevre Eğitim Vakfı Mavi Bayrak Programı Muğla İl Koordinatörü Gürcan Kaya, ''Mavi Bayraklı'' marinalarda demirli bulunan yatlara yönelik olarak ''mavi bayraklı yat'' uygulaması başlattıklarını ve Antalya'da 3, Muğla'da ise 1 yata ''mavi bayraklı yat'' ödülü ve belgesi verildiğini söyledi.

TÜRÇEV Mavi Bayrak Programı Muğla İl Koordinatörü Gürcan Kaya,Muğla'da 62 mavi bayraklı plaj ile 7 adet mavi bayraklı marina bulunduğunu belirterek, "Türkiye genelinde toplam 286 mavi bayraklı plaj, 14 adet ise mavi bayraklı marina bulunuyor. Muğla'daki 62 adet mavi bayraklı plajın 33'ü Bodrum'da, 17'si Marmaris'te, 5'i Fethiye'de, 2'si Ortaca'da, 4'ü Datça'da yer alıyor. Akyaka'da ise bir tane mavi bayraklı plaj var" dedi.

Mavi Bayraklı plajlarda bulunması gereken 27 kriter olduğunu ifade eden Kaya, "Mavi bayraklı plajlar için bu 27 kritere kesinlikle uyulması gerekiyor. Marinalar için ise 22 kriter bulunuyor" diye konuştu.

Mavi bayraklı yat uygulaması

Gürcan Kaya, mavi bayraklı marinalarda demirli bulunan yatlara, 2008 yılından itibaren "mavi bayrak" uygulaması başlattıklarını belirterek, yatların "mavi bayrak" alabilmesi için gerekli olan kriterlerin bir kısmını şöyle sıraladı: "Yatın denize elverişlilik belgesi'nin bulunması. Sintine ve pis su tanklarının düzenli olarak marina veya başka bir toplama merkezinde çektirilmesi ve bunun belgelenmesi veya yatta arıtma sistemi bulundurulması. Koylarda maksimum 3 knot olan hız limitine uyulması. Koylarda demirli durumdayken ses kirliliğine karşı duyarlı olunması. Denize ve kıyı alanlarına çöp atılmaması. Denize yağ, boya, kullanılmış pil ve temizlik malzemeleri gibi zehirli atıklar atılmaması. Cam, plastik, metal gibi atık malzemelerin geri dönüşümü için ayrıştırma olanaklarının sağlanması. Kirlilik veya çevreyle ilgili kuralların herhangi birinin ihlali ile karşılaşıldığında durumun hemen yetkililere bildirilmesi. Balık avcılığında avlanma sezonu, avlanma bölgeleri ile ilgili konulan yasaklara uyulması ve yasak olan yöntemlerle balık avlanmaması. Denizde yaşayan bitki ve hayvanların korunması ve kuşların ürediği bölgelere dikkat edilmesi. Tehlike altındaki ve korunan alanlara dikkat edilmesi. Deniz dibine zarar verecek şekilde demirleme yapılmaması. Tehlike altındaki ve korunan türlerden veya su altından çıkarılan arkeolojik kalıntılardan yapılmış eşyaların satın alınmaması ve kullanılmaması. Marinalarda yapılan çevre eğitim etkinliklerinden en az birine fiilen katılmak ve katkıda bulunmak."

Dünya'da 50 ülkede mavi bayrak uygulaması olduğunu bildiren Kaya, "Yatlara 'mavi bayrak' uygulaması ise 2004'te başladı ve 34 ülkede uygulanıyor. Antalya'da 3 tane mavi bayraklı yat, Muğla'da ise 1 tane mavi bayraklı yatımız var. Haziran ayında 2009'un mavi bayraklı yatları açıklanacak. Bu uygulama, plaj ve marinalardan sonra denizlerin de korunması açısından büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye'de 'mavi bayrak' uygulaması

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın 2009 yılı verilerine göre, bu yıl yüzde 10 artışla 286 plaj, 14 marinada mavi bayrak dalgalanacak. Türkiye, bu rakamla dünya mavi bayrak listesinde dördüncü sırada yer alıyor.

Bu yıl bayrak sayısı, 10 ilde 286 plaj ve 5 ilde 14 marinaya ulaştı. Geçen yıl, plajlarda 258 marinalarda ise 13 mavi bayrak bulunuyordu. Karadeniz'de sadece bir plajda mavi bayrak bulunduğu bildirildi.

Antalya'da 156, Muğla'da 62, İzmir'de 21, Aydın'da 19, Balıkesir'de 16, Mersin'de 7, Çanakkale'de 3, Tekirdağ ve Düzce'de de birer plajın bu yıl mavi bayrak almaya hak kazandığı, ayrıca Antalya'da 3, Muğla'da 7, İstanbul'da 2, Aydın ve Balıkesir'de de birer marinanın mavi bayrak dalgalandıracağıöğrenildi.

Dünyanın 50 ayrı ülkesinde toplamda 2 bin 696 plajda mavi bayrak bulunuyor. Mavi bayrağa sahip olan marinaların sayısı ise 639. İspanya 486 bayrakla birinci, Yunanistan 425 bayrakla ikinci, Fransa 288 bayrakla üçüncü sırada yer alıyor. 2009'da 286 mavi bayrak alan Türkiye, bu yıl iki plajla dünya üçüncülüğünü Fransa'ya bırakmak zorunda kaldı.