Yatırımcının İptal İsyanı



İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur ve arkadaşlarının açtığı davalarda Alsancak Limanı ve Turan arasında hayata geçirilmek istenen Yeni Kent Merkezi imar planlarına yönelik verdiği karar, yatırımcıları üzdü. Mahkemenin, planın Konak'ta kalan bölümü için iptal, Bayraklı'da kalan bölümü için de yürütmeyi durdurma kararı vermesi bu bölgede yatırım yapmak isteyen yatırımcıları isyan ettirdi.

İzmir'e yabancı sermaye getirecek olan ve 10 milyar doların üzerinde yatırım potansiyeli bulunan bölgenin yıllardır imar planı sorununu bir türlü çözemediğini belirten işadamları, karar ile İzmir'in kaybettiğini vurguladılar. Bu konuda İzmir'in önde gelen bütün kurumlarının harekete geçmesi gerektiğini ve imar planının çözülmesi için ortak akılla birlikte çalışma yürütülmesinin şart olduğunu ifade eden yatırımcılar, İzmir'de yatırım yapacak yer bulamadıklarını, başka şehirlerde yatırım planlamaya başladıklarını kaydettiler.

Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi'nin de mahkemenin iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarını dikkate alarak bölgenin zemin etüdlerinin yapılması yönünde çalışma başlattığı, aynı imar planlarının en geç Nisan veya Mayıs ayında Meclis'ten aynen geçirilmesinin hedeflendiği bildirildi.

Ne dediler?

ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu: Bu kentin kaderi bu

İzmir'in ne yazık ki, kaderi bu. Kent bu kararlarla kan kaybediyor. Belediyenin de imar planları için zemin etüdünde eksikliklerinin olmaması gerekirdi. Bu tür kararlar nedeniyle İzmir'de yatırım yapacak adam bulamayacağız. Zaten yabancı yatırımcı gelemiyor. Mevcut yerli yatırımcıları da kaçıracağız.

Folkart Genel Müdürü Mesut Sancak: Başka yer arıyorum

Geçen hafta Çin'deydim. Orada denizi doldurarak üzerine 100 katlı binalar inşa ettiklerini gördüm. Biz İzmir'de yıllardır Yeni Kent Merkezi'nin imar sorununu çözemedik. Bu bölgeye 20 katlı bina yapamıyoruz. Kısır çekişmeler İzmir'e zaman kaybettiriyor. Yeni Kent Merkezi'e prestij eser kazandırmak istiyorduk. Şimdi başka şehirde yer arıyoruz.

Gönen Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Gönen: Gerekçe uygun değil

Yeni Kent Merkezi İzmir'in modern yapılarla gelişeceği bir yer. Bizim de yatırım planlarımız arasında yer alıyor. Ancak yıllardır buradaki imar sorunu çözülemedi. Deprem yönetmeliğinde her parselin kendi zemin etüdünü yapacağı düzenlemesi var. 10 dönüm arazide bile 6 noktada zemin etüdü yapılması gerekiyor. Bu gerekçeye dayanılması da uygun değil.

Selçuk Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Eli Alharal: Yorum yapacak halim yok

Yeni Kent Merkezi'nde yeni bir projemiz olacaktı. Bu konuda çalışıyorduk. Ama son karar bizi çok üzdü. İzmir'de sürekli böyle sorunlarla karşılaşıyoruz. Benim artık bu konularda yorum yapacak becerim kalmadı. Bürokratik ve hukuksal sorunlar yüzünden İzmir, bir türlü istediği yatırımları çekemiyor. İnciraltı da sorunlu.

Megapol A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir: Davalar düşünülmeli

Yeni Kent Merkezi, İzmir'in en önemli yatırım alanı. Burada imar planlarının acilen yeniden yapılanması gerekiyor. Plan hazırlanırken de açılabilecek davalar göz önüne alınmalı. 1/5000'lik planlarda, detaya inilmemeli. Daha genel bir plan hazırlanmalı. Zemin etüdü başta olmak üzere sıkıntı yaratabilecek konular titizlikle ele alınmalı.

ESİAD Başkanı Sıtkı Şükürer: İyi ki Dubai'de değil

Bu denli yasaklayıcı bir durum İzmir'in sinerjisini azaltıyor. Dava açanlar iyi bir hukukçu kadrosunu arkalarına alınca davayı kazanıyor. Yüksel Çakmur iyi ki Dubai yada New York'ta yaşamıyor. Orada bir gökdelen bile olmazdı şimdi. Hukuki kararlar bazen hayatın gerçekleri ile örtüşmüyor.

Aynı planlar meclis onayına sunulacak

'Gökdelenler Bölgesi' olarak da anılan liman gerisinden başlayıp Karşıyaka Turan'a kadar olan yaklaşık 469 hektarlık alanla ilgili verilen kararlar büyük yankı uyandırdı. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi de konuyla ilgili stratejisini belirledi. Belediye yetkilileri geçtiğimiz yıl Temmuz ayında mahkemenin planların Konak bölümünün yürütmesini durdurmasının ardından, durdurma gerekçelerini de dikkate alarak bölgenin zemin etütlerini yaptırmak için ihaleye çıktıklarını söyledi. İhalenin geçtiğimiz aylarda sonuçlandırılmasından sonra bölgedeki zemin etüdü çalışmalarının başladığı ve Mart ayı sonunda tamamlanacağını ifade edildi. Belediye yetkilileri, şu bilgileri verdi:

"Zemin etütlerinin Mart ayında tamamlanmasının ardından İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin iptal ettiği 5 bin ölçekli Nazım İmar planları Nisan ya da Mayıs ayında tekrar Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gelecek ve onaylanacak. Mart ayı sonunda zemin etütleri biteceği için İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin planı ana iptal gerekçesi de ortadan kalkmış olacak. Bayraklı ve Konak Belediyeleri de planın kendi ilçe sınırları içinde kalan bölümleri ile ilgili 5 bin ölçekli Nazım İmar Planı'na uyumlu 1000 ölçekli Uygulama İmar Planları'nı kendi meclislerinden geçirecek. Mahkemenin iptal ettiği planın ana konsepti değişmeyecek. Zemin etütleri sonucu elde edilen veriler ışığında yapılması gereken değişiklikler varsa bu süreçte bunlar da gerçekleştirilecek. Planlar askı sürecinin ardından tekrar yürürlüğe girmiş olacak."