İstanbul’un sanayisizleştirilme sürecinden en yararlı çıkan bölgelerden birisi Düzce oldu. Sanayi, tarım ve hayvancılık yatırımı yapmak isteyenler, Düzce ve çevresinden arazi arıyor. İstanbul’a yakınlığı ile dikkat çeken bölge, son zamanlarda yatırımcının gözdesi oldu. Hem verimli hem de geniş arazilere sahip olan Düzce’de, fiyatlar da oldukça uygun. Para Dergisi’nden Bülent Ekimci’nin haberine göre pek çok sanayi ve tekstil firması yatırımlarını şimdiden bölgeye kaydırdı.
Bölgesel teşvikte 4’üncü bölgede ve 5048 Sayılı Teşvik Yasası’yla da en çok tercih edilen iller arasında yer alan Düzce’de, Düzce merkezi ile Çilimli ve Gümüşova ilçeleri sanayi yatırımlarının yapıldığı bölgeler olarak belirlenmiş. Düzce’nin 1’inci ve 2’inci Organize Sanayi Bölgesi, her sektörden faaliyet gösteren fabrikalarla dolmuş durumda. Sanayi şehri konumuna gelen Düzce’de, yerel yönetimler talebi karşılamak için Gümüşova İlçesi’nde D-100 Karayolu’nda sağlı sollu 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi’ni kurmuş. Gayrimenkul danışmanları, sanayi yatırımı için bu bölgelerdeki D-100 Karayolu ve TEM’e cephesi olan arazilere yoğun talep olduğunu söylüyorlar.
İmar planları onaylandı
Kentin Revizyon ve İlave İmar Planı, 8 Şubat 2013 tarihli Belediye Meclis Toplantısı’nda onaylanmış. 49 mahallesi bulunan Düzce, onaylanan imar planı ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8’inci maddesi uyarınca yapılan yeni düzenlemelerle hızla gelişmeye başlamış. 1999 depreminin ardından kentin kuzeyinde kalıcı konutlar inşa edilmiş. Kalıcı konutların Düzce’ye bağlantısını sağlayan Zahid Keyseri Bulvarı üzerinde yeni konut projeleri de inşa edilmeye başlamış. Aynı bulvar üzerinde yeni projelerine önümüzdeki günlerde start verileceğini vurgulayan gayrimenkul uzmanları, bölgenin kısa sürede en çok prim yapan yerlerin başında geldiğini söylüyor. Bulvar üzerindeki Koçyazı, Dereli, Tütüncü, Yayalar, Kazukoğlu. Nalbantoğlu Mahallelerindeki arazilerin fiyatları yükselmiş.
Kentin kuzeyinde açılan yeni yol güzergâhlarındaki Hamidiye ve Karaca Hacımusa Mahalleleri de hızla gelişmeye başlamış. Güneydeki Azmimilli ve Darıcı Mahalleleri değer kazanmış. Şehrin batısında inşa edilen yeni devlet hastanesinin yakınındaki Uzunmustafa ve Aziziye Mahalleleri de müteahhitlerin gözdesi olmuş. Adliye, Emniyet Müdürlüğü ve Kültür Merkezi binaları ise şehrin doğusunda kalan Fevzi Çakmak Mahallesi’ne ilgiyi artırmış.
Düzce’de fiyatlar nasıl?
Hemen her yerde olduğu gibi Düzce’de de en değerli arsalar, şehir merkezi olarak kabul edilen Şerefiye ve Kültür Mahallelerinde bulunuyor. Her iki mahallede de arsaların metrekare fiyatı bin TL’ye kadar ulaşıyor. Merkeze yakın Uzun Mustafa, Kremitocağı, Burhaniye ve Nusrettin Mahallelerinde ise arsaların metrekare fiyatı 500-700 TL arasında değişiyor. Şehrin merkezinden uzak olan Hamidiye, Koçyazı, Azmimilli ve Aziziye mahallelerinde metrekare fiyatları ise 300-500 TL düzeyinde.Düzce’nin mücavir alanlarına girmesine rağmen hala köy görünümündeki mahallelerde henüz 18’inci madde ayırımı görmeyen arazilerin metrekaresi ise 50-70 TL’ye satılıyor.
Uzmanlar ne diyor?
Uzun vadeli düşünen yatırımcıların mücavir alanlara yatırım yapmasını öneren gayrimenkul uzmanları, Düzce’de mücavir alana giren yeni mahallelerde tarla veya boş arazilere yatırım yapmalarını tavsiye ediyorlar. Uzmanlar, “Ancak alacağınız arazi en az 10 bin metrekare olmalı” diyor.Kısa vadeli yatırım yapmayı düşünenlere ise daha küçük metrekarelerde ve arsa vasfındaki arazileri öneren gayrimenkul danışmanları, metrekare fiyatları 500 ile 700 TL arasında değişen arsaların her zaman kat karşılığında müteahhitlere verilebileceğini belirtiyorlar. Kısa vadeli yatırım yapacak olanları uzmanlar, “Tabii arsalar Taks yüzde 40 ve Kask 1.5 değerleri düşünülerek alınmalı” diyerek uyarıyor.
Ümit BODUKÇUOĞLU / Turyap Düzce Gayrimenkul Danışmanlığı
“Kısa vadede arsaya, uzun vadede tarlaya yatırım yapın”
Düzce, 3194 sayılı İmar Kanunu ve 8 Şubat 2013 tarihinde belediye meclisinde onaylanan imar planı ile hızlı gelişen bir yer. Doğusundan batısına kuzeyinden güneyine şehrin her yerinde yeni gelişen bölgeler var. Kuzeyde inşa edilen kalıcı konutları şehir merkezine bağlayan bulvar en çok prim yapan yer. İnşa edilen yeni devlet hastanesi ise şehrin batısına ilgiyi artırdı. Adliye binası, emniyet müdürlüğü ve kültür merkezi binaları ise doğusunu canlandırdı. Düzce’nin merkezi ve çevresinde yapılan yatırımlar her zaman kazandırmıştır. Kısa vadeli yatırım yapacaklara düşük metrekareli arsa vasfındaki arsaları, uzun vadeli yatırım yapacaklara da şehrin mücavir alanlarına yeni giren mahallelerdeki tarla vasfındaki boş arazileri almalarını öneririm.
Erdal BIÇAKÇI / Gayrimenkul Danışmanı
“Düzce’ye yatırım yapmak isteyen çok”
İSKİ’nin su havzasında olan Düzce’ye ÇED raporu almadan sanayi yatırımı yapmak olanaksız. Bölgeye sanayi veya çiftlik yatırımı yapmak için çok talep var. Düzce’deki yatırımcılar ağırlıklı olarak tekstil kolunda faaliyet gösteriyor. Ancak henüz büyük çiftlik yatırımları bulunmuyor. Hayvancılık yapmak için çok uygun araziler var. Bolu’da entegre kesim fabrikası bulunması, Düzce’de kümes hayvancılığına talebi artıyor. Bölgede son dönemde çok sayıda irili ufaklı modern besihane açıldı. Uygulanan teşviklerle sığır yetiştiriciliği de hızlı bir şekilde gelişiyor.
Elvan Tarık DÜNDAR / Form Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.
“Sanayicilerin Düzce’ye ilgisi artıyor”
Düzce adeta sanayi şehri konumuna geldi. Düzce’nin 1’inci ve 2’inci Organize Sanayi Bölgelerinde her sektörden fabrika faaliyet gösteriyor. Fabrikalarını buraya taşıyan firmalar bölgeyi ulaşım, iş gücü ve hammadde yönünden tercih ediyorlar. Sanayicilerin bölgeye ilgisinin artmasının ardından Düzce’deki yerel yönetimler de yeni sanayi alanları oluşturdu. D-100 Karayolu’nun İstanbul yönünde Gümüşova İlçesi sınırları içinde kalan bölge sağlı sollu 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi olarak planlandı. Konuralp’teki Düzce Üniversitesi ile Düzce ve ilçelerinde bulunan meslek yüksekokullarından mezun olan öğrenciler, bölgede kalifiye eleman sorunu ortadan kaldırıyor.