184,3 milyar liralık Cumhurbaşkanlığı 2022 Yılı Yatırım Programı’nda İstanbul, Adana, Muğla, İzmir gibi belediyelerde yapılması planlanan projelere yatırım çıkmadı.
İstanbul’da İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü metrosu; projesi, yatırımcısı, finansmanı hazır olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmadığı için yapılmaya başlanamadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, projenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmamasına “Milyonlarca vatandaşın kullanacağı İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü metrosunun yapımını kimse engelleyemeyecek. Projeler hazır, yatırımcılar hazır, finansmanı hazır. Ama bir imza eksik. Neden?” diyerek tepki gösterdi.
BirGün’den Sercan Meriç’in haberine göre; şehrin batı yakasındaki 3,5 milyon kişiye hizmet vermesi planlanan 18 kilometrelik metro 1 yıla yakındır Cumhurbaşkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan onay bekliyor. Metrobüs hattını ve E-5 trafiğini rahatlatacak metronun proje ve fizibilite çalışmaları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden (AYGM) gelen talep üzerine revize edildi. Mart 2021’de yeniden bakanlığa gönderildi.
Projenin finansmanı da Mayıs 2021’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile İBB arasında Yeşil Şehir Aksiyon Planı mutabakatı ile sağlandı. Yatırım bütçesi de hazır hale getirildi. İBB Yönetimi, AYGM’den cevap gelmemesi nedeniyle, Kasım 2021’de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile görüşmelerde bulundu. Ancak Cumhurbaşkanlığı; AYGM onayı olmadan inceleme ve onay sürecinin başlatılamayacağı bilgisini verdi. Bu nedenle, tüm proje ve fizibilite çalışmaları hazır olan Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu, 15 Ocak’ta açıklanan kamu yatırım programına dahil edilemedi.
Metro hattına 3 bin TL
İktidar, İzmir’de de belediyenin çalışmalarına sekte vurmayı sürdürdü. Kentteki 4,5 kilometrelik Halkapınar-Otogar Raylı Sistem Hattı projesi yatırım programında yer aldı. Ancak proje için sadece 3 bin TL ayrılması dikkat çekti.
Bulunan krediye imza çıkmadı
Muğla Büyükşehir Belediyesi de iktidarın engellemeleri ile karşı karşıya kaldı. Cumhurbaşkanlığı 2022 Yılı Yatırım Programı kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin beklediği kredi kullanma onayı çıkmadı. Fitch Ratings tarafından kredi notu AAA olarak verilen belediye, il genelindeki su kayıp ve kaçaklarının en aza indirilmesi, yeni içme suyu hatlarının yapılması ve yenilenebilir enerji sistemlerinin kurulması için projeler hazırladı. Hazırlanan projeler için yurtiçi finansman kurumlarından gerekli kaynak sağlanamayınca yurtdışı kredi kuruluşlarıyla görüşmeler yapıldı. Görüşmeler kapsamında Fransa Kalkınma Ajansı’ndan 63,5 milyon avro’luk bir kredi onayı çıktı. Projelerin hayata geçmesi için Cumhurbaşkanlığı onayı gerekiyordu. Ancak 1 yıldır onay gelmedi. Belediye, projelerin Cumhurbaşkanlığı 2022 Yılı Yatırım Programı’nda olmasını umut ediyordu. Ancak programda projelere yer verilmedi.
Talep yeniden değerlendirilsin
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar da projelerinin engellenmesine tepki gösterdi. Adana'da metronun 2. etabı için belediye ekibi ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine bürokratlarıyla birlikte çalıştı. Edinilen bilgiye göre ilgili proje için kurumların şifahi onayı alındı. Ancak Adana 2. Etap Hafif Raylı Sistem projesi, yatırım programında yer almadı. Karalar, söz konusu kararla ilgili tepkisini şöyle dile getirdi: “Adana'da trafik sorunu metrosuz çözülmez. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2. etabı onaylamasını bekliyorduk ama onaylamadı. Niye onaylamadığını bilmiyoruz. Bu benim meselem değil, bütün Adana'nın ve Adanalılar'ın meselesi. Yeniden değerlendirilerek onaylanmasını bekliyoruz.”
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.