Yatağan Termik Santralı'nı işleten şirkete, yarattığı kirlilik nedeniyle dokuzuncu kez para cezası kesildi. Çevre ve Orman Bakanlığı da santral yöneticileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu
Muğla Çevre İl Müdürlüğü, 16 Aralık 2006 tarihinde ilçede yaşanan inversiyon nedeniyle havadaki kükürtdioksit oranını 1049 mikrogram/metreküp olarak ölçtü. Bunun 100 mikrogram/ metreküplük bölümünün evlerde ısınma amaçlı yakılan yakıtlardan kaynaklanmış olabileceği, geri kalan 949 mikrogram/ metreküplük bölümünün santral kaynaklı olduğu hesap edildi.
Geçen 23 Kasım'da santrala 288 bin YTL para cezası kesen ve santralın İşletme Müdürü Aziz Tığ hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunan Muğla Çevre İl Müdürlüğü, 16 Aralık günü de yine santrala yarattığı çevre kirliliği nedeniyle aynı miktarda para cezası uyguladı. 288 bin YTL'lik yeni ceza henüz santral yöneticilerine tebliğ edilmedi.
Savcılığa suç duyurusu
Çevre ve Orman Bakanlığı da santral yöneticileri hakkında 5 yıla kadar hapis cezası öngören TCK 'nın 181. ve 182. maddeleri uyarınca Yatağan Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu konusunda kendilerine henüz resmi bir bildirimde bulunulmadığını söyledi.
Şerifoğlu, "Cihazlarda kükürtdioksit oranı 500-600 miligram/metreküp seviyesine gelir gelmez santralda hemen yük düşümüne gidiyoruz. Değişiklik olmazsa üniteleri devre dışı bırakıyoruz. Hava kirliliğinin tek sebebi santral değil, kullanılan kaçak kömürler de neden oluyor" iddiasında bulundu.
Ceza üst sınırdan verildi
Muğla Çevre İl Müdürlüğü'nün Yatağan Termik Santralı'na bu yıl dokuzuncu kez para cezası uyguladığı bildirildi. Bir kez 96 bin YTL, bir kez 192 bin YTL, yedi kez de 288'er bin YTL ceza kesildi. 288 bin YTL'nin para cezasının üst sınırı olduğu öğrenildi.
Yatağan Belediye Başkanlığı da ilçede kaçak kömür kullanımından kaynaklanan kirliliği önlemek amacıyla denetimlerini sürdürüyor. Belediye Başkanı CHP'li Hasan Haşmet Işık ve zabıta ekipleri, kent merkezindeki işyerlerinde kömür denetimine katılarak vatandaşları kaçak kömür kullanmamaları yönünde uyarıyor.
5 yıla kadar hapis
TCK'nın 181. maddesi çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişilere 2 yıla kadar hapis, 182. madde de atıkların kalıcı etki bırakması halinde 1 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor. Atıkların tedavisi zor hastalıklara yol açması durumunda ceza 5 yıla kadar çıkabiliyor.