Urban Land Institute (ULI), uzun yıllardır, sağlığın toplumların yaşantısının en önemli unsuru olduğu bilinciyle, insan sağlığı ve gelişme arasındaki bağlantıyı kuran tartışma ve projelerde aktif rol alıyor. ULI Sağlıklı Yerleşimler İnşa Etme Girişimi de bu temelde, çeşitli araştırma, yayın, toplantı ve danışmanlık çalışmalarını içeren geniş bir programla, insanların ve toplumların sağlığını iyileştirmek üzere çalışmalar düzenliyor.
Bu amaçla düzenlenen konferanslardan biri olan “Sağlıklı Yerleşimler Video Konferans ve Paneli”, geçtiğimiz günlerde Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü DTZ Firma Kurucu Yöneticisi Firuz Soyuer’in yaptığı panelde, ULI Fellow Ed McMahon, Seferihisar Belediye Başkanı M. Tunç Soyer ve Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü A. Şule Sümer konuşma yaptı.
Panele video konferansla katılan ULI Washington Sürdürülebilir Gelişme ve Çevre Politikaları Başkanı Ed McMahon, yaşanabilir yerleşimler için öncelikle insanı düşünmek gerektiğini ifade etti.
Ed McMahon
İnsanların yaşam sürelerinin, genetik kodlarından çok, yaşadıkları yerin posta koduna bağlı hale geldiğini dile getiren McMahon, yaşam alanlarının yürünebilir olmasının o bölgedeki gayrimenkul değerini de artırdığını vurgulayarak, “Parklar gayrimenkul değerini artırıyor. Örneğin New York’ta en pahalı gayrimenkul Central Park etrafındakilerdir” dedi.
Ayrıca ABD’de geçtiğimiz yıl, otomobilden çok bisiklet satıldığını aktaran McMahon, “Bisiklet yolları açıldıktan sonra dükkanların satışlarının arttığı görüldü. Özellikle eski tren yollarının bisiklet yoluna dönüştürülmesi ya da bazı sokakların özel olarak bisikletlilere ayrılması kolay ve basit çözümler arasında” dedi.
Tunç Soyer
Konuşmasında sürdürülebilir yerleşimlerinin 3 koşulu olduğunu belirten Seferihisar Belediye Başkanı ve Uluslararası Cittaslow Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tunç Soyer ise, bunları şöyle sıraladı; doğaya yakınlık; teknoloji, bilim ve sanat ve katılımcılık. Sürdürülebilir kalkınma modeline örnek veren Soyer, “Cittaslow (sakin şehir) hareketi aslında bir sürdürülebilir kalkınma modelidir. Üretici pazarları ve kadın kooperatifleriyle sürdürülebilir kalkınma modeli anlam kazanıyor” diye konuştu.
Şule Sümer
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer de, belediyenin hedeflerinden bahsederek, şunları söyledi: “Kadıköy Belediyesi 20/20 hedefiyle, 2020 yılına kadar karbon emisyonu ve atıkları %20 oranında azaltacak. Kadıköylüler, 4 yıl içinde bütünleşik bir bisiklet ağına kavuşacak.”