Yasa İhale Şikayetlerine Kalkan Oldu



Şikayetleri zorlaştıran yasa değişikliği, kamu ihalelerine itiraz başvurularının azalmasına ve itirazların Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) kapısından dönmeye başlamasına neden oldu. Yasanın "süre, başvuru ücreti, başvuran kişilerde aranan nitelikler" gibi sınırlayıcı düzenlemelerinin yürürlüğe girmesinin ardından, kurula yapılan başvurular da ciddi bir azalma gözleniyor. İhalelerle ilgili itiraz başvurularının bir kısmı incelenmeksizin "yeni yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle" reddediliyor. Kurul, yeni yasanın yürürlüğe girmesinden önce 29 Aralık'ta 129 şikayeti karara bağlarken, 5 Mart tarihli toplantıda bu rakam sadece 16'yla sınırlı kaldı. Bu 16 başvurudan da 7'si çeşitli şartları taşımadığı gerekçesiyle dosya incelenmeksizin reddedildi.
    
Başvuru aşama aşama düştü

Kamu İhale Kanunu'nda geçen yıl sonunda yapılan değişiklikle başvuru ücretlerin artması ve başvuru yapmanın belli koşullara bağlanması; şikayetleri de ciddi anlamda azalttı. Yasanın yürürlüğe girmesinden önceki şikayet başvurularıyla ilgili dosyaların son döneme kadar gelmesi nedeniyle, kuruldan çıkan kararlarda aşamalı bir yoğunluk azalması görülüyordu. Şikayetlerle ilgili kanun değişikliği, Ocak ayı başında yürürlüğe girdi. Bu tarihten önce yapılan son kurul toplantısı olan 29 Aralık tarihli toplantısı 129 dosya görüşüldü. 23 Şubat tarihli kurul toplantısında 93 dosya görüşülürken, 2 Mart'taki toplantıda 57 dosya görüşüldü. 5 Mart'taki kurul toplantısına giren dosya sayısı ise sadece 16'yla sınırlı kaldı.

Kamu İhale Kurulu'nun da, kurul gündemine gelen dosyaların büyük kısmını içeriğini dahi incelemeden başvurunun şekli veya başka nedenlerle reddettiği dikkat çekiyor. 5 Mart tarihli kurul toplantısına 16 dosya girerken, bu dosyalardan 7'sinin içeriğine bakılmaksızın başvuru reddedildi. Bu oranlar, yasa değişikliğinden önceki dönemde çok daha düşük düzeyde bulunuyordu. Başvuruların reddedilmesindeki en temel gerekçeyi ise, son yapılan yasa değişiklikleriyle getirilen kriterler oluşturdu.
    
İtirazlar zorlaştırıldı

Kamu İhale Kanunu'nda yıl sonunda yapılan değişiklikle, ihalelerle ilgili itiraz etmek için ödenen ücretler artırıldı ve 1000-4000 TL arasındaki düzeylere çekildi. İhaleye itiraz edebilmek için, ihale sonucu bir hak kaybı veya zarara uğrama kriteri getirilirken, başvuru süreleri de kısaltıldı.