Yarımada'da Sokağın Sahibi Esnaf



Tarihi Yarımada'da Kapalıçarşı, Mercan Yokuşu, Haliç Caddesi ve Bab-ı Ali Caddesi arasında kalan alan yayalaştırılıyor. Fatih Belediyesi'nin yürüttüğü Tarihi Yarımada Yayalaştırma Projesi'nden 16 binden fazla işyeri etkilenecek. Tarihi Yarımada'daki esnek yayalaştırma ve kontrollü geçişlerde inisiyatif, alınan kararlar doğrultusunda belediyenin ve esnafın olacak. 16 bin 750 işyerini esnek yayalaştırma çalışmasının içine alacak olan Fatih Belediyesi, tüccarın küçük bir belediye gibi çalışmasını, kendi bölgesine sahip çıkmasını, denetlemesini, sorunları gidermeye yönelik belediye ile ortak karar almasını, kısacası birlikte hareket etmesini sağlamaya çalışıyor.

Gündüz hiç girilmeyecek

Yeni hazırlanan plana göre Tarihi Yarımada'nın Eminönü kısmında önemli ulaşım aksları dışında bazı noktalarda tamamen, bazı noktalarda ise kısmen trafik kapatılacak. Buna göre, çok dar sokaklara ve belirli güzergâhlara gündüz hiç girilmeyecek. Bölgeye giriş çıkışlar belirlenen noktalardan yapılacak, diğer yerler sabit babalarla kapanacak. Bu noktalarda görevli elemanlar olacak ve giriş - çıkışlar denetlenecek. Atıl otoparklar sisteme dahil edilecek, yeni otopark yapımları ise devam edecek. Esnaf giriş çıkışlar için ortak karar alıp, değişiklik yapabilecek. Bölgeye kurulan kamera sistemlerinin yanı sıra merkezi köşelerde MOBESE kameraları yer alacak. Asayiş uygulamalarına ilçe emniyet müdürlüğü destek verecek.

Tarihi Yarımada'daki ticari potansiyelinin de önünü açmak amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını kaydeden Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Mercan Yokuşu, alt Laleli, Sultanhamam çevresi gibi noktalardan başlayarak tarihi yarımadanın tarihi yerlerini etap etap yayalaştıracağız" dedi.