Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, Uşak Eşme yakınlarındaki Kışladağ Altın Madeni’nin kapasite artırımı ile ilgili açılan davada mahkemenin istediği keşif avansı olan 5.170 lira yatırılamadı. Davacı kurumlardan EGEÇEP’in avukatı Arif Ali Cangı, paranın temini için mahkemeye 15 günlük ek süre talebini içeren bir dilekçe gönderdi. Cangı, bu süre içerisinde çeşitli kurum ve kişilerden bu parayı denkleştirmeye çalışacaklarını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Foça yakınlarındaki termik santral davası için de 5.350 liralık bilirkişi ücretini zamanında yatıramayan Foça Çevre Platformu ise ek sürede kişisel özverilerle parayı denkleştirip yatırabilmiş. FOÇEP yürütme kurulu üyesi Bahadır Doğutürk davalar için gerekli olan maddi yük nedeniyle artık dava açmaya korkar hale geldiklerini söyledi. Doğutürk, “Mahkemeler bilirkişi için ayrı, keşif için ayrı, her durum için ayrı para istiyorlar. Son bir yılda platform olarak mahkeme masrafımız 30 bin lirayı rahat geçmiştir. Kurumlardan çok dar-orta gelirli kişilerin özverisiyle toplanıyor bu paralar. Yaptığımız kişisel masraflarımız dahil değil buna” diye konuştu.
Paran yoksa Adalet de yok!
Çevre davalarında açılan her dosya için masrafın 5-6 bin lirası keşif avansı olmak üzere 7-8 bin lirayı bulduğunu belirten EGEÇEP avukatı Arif Ali Cangı, buna avukatlık ücretinin dahil olmadığını, avukatların davaları parasız üstlendiğini dile getirdi. Dava masraflarının çevreyi koruma mücadelesinin önüne ciddi bir engel olarak dikildiğini etti. Yargı masraflarının çevreyi koruma mücadelesini etkisizleştirdiğini, bu yola başvurmayı çok masraflı hale getirdiğini kaydeden Cangı, bunun başta Aaurus Sözleşmesi AİHM olmak üzere, ulusal ve uluslar arası taraf olunan sözleşmelere de aykırı olduğuna dikkat çekti.
5 bin nere biz nereyiz hakim bey!
EGEÇEP saymanı dava ücreti taleplerine boş kasasını göstererek “paramız yok” diyor. Elele Hareketi “350 liramız var, onunla da Bergama duruşması için araç tutacağız” yanıtını veriyor. Yaşam savunucuları her bilirkişi keşfi için kendilerinden 5 bin lirayı aşkın para yatırmalarını isteyen mahkemelere neredeyse artık Aşık Mahzuni’nin bir dizesini yazıp gönderecek hale geldiler; “5 bin nere biz nereyiz hakim bey”!...