Yargı Kuşadası'nın Akciğerini Kurtardı



Kuşadası’nda Ofer - Kutman ortaklığı olarak bilinen Kuşadası Yatırımları A.Ş.’nin satın aldığı Fransız Tatil Köyü arazisinde yapı yoğunluğunu artırmaya yönelik Belediye Meclisi’nde yapılan imar planı değişikliği, mahkeme tarafından iptal edildi. Makine Mühendisleri Odası Kuşadası Temsilcisi Özer Kayalı’nın, geçen yıl CHP İlçe Sekreterliği görevindeyken Aydın 1’inci İdare Mahkemesi’ne açtığı dava sonuçlandı.

Kamu yararına aykırı

Kuşadası’nın akciğeri sayılan 325 dönümlük eski Fransız Tatil Köyü arazisinin imar plan değişikliğine itirazı değerlendiren mahkeme, atadığı bilirkişinin hazırladığı raporu aynen kabul etti. Mahkeme kararında, yüzde 20 olan imar yüksekliğinin yüzde 53’e çıkarılmasını "Ülke kalkınma politikalarına, sürdürülebilir turizm ilkelerine, dolayısıyla kamu yararına aykırıdır" denildi. En fazla 4 kat yapılaşma kararı bulunan bölgede 12 kat inşa edilecek binaların uyumsuz bir yapı kütlesi oluşturacağına ve bunun emsal oluşturacağına dikkat çekilen kararda, şöyle denildi: "Kentin mevcut altyapısının yetersizliği sonucu ulaşım, otopark, kanalizasyon, elektrifikasyon, atık depolama, arıtma gibi yeni altyapı yatırımlarını gerektireceği, bu yeni yatırımların kamu zararına sonuçlar yaratabileceği, imar değişikliğinin bu yönleriyle kanun, yönetmelikler, şehircilik ilkeleri, planlama esaslarına aykırı olduğu kanaatine varılmıştır. Dava konusu işlemin iptaline oy birliği ile karar verilmiştir."

TÜRSAB, Emekli Sandığı ve TEMA savaşıyordu

Mülkiyeti Emekli Sandığı’na ait olan ve Özelleştirme İdaresi’nce ihaleye çıkarılan eski Fransız Tatil Köyü’nün 326 dönümlük arazisi için 5 firma ve konsorsiyum ihaleye katılmıştı. Kasım 2005’te yapılan ihalede tatil köyü 34 milyon 500 bin dolarlık teklifle Global - Boğaziçi ortaklığının oldu. Ortaklık Kuşadası Yatırımları A.Ş. adınız aldı.

Araziyi alan Ofer - Kutman ortaklığı arazi üzerine 30 katlı 2 blok, 15 katlı 4 blok ve 2 katlı binalar yapmak istediğini açıkladı. Konu, Kent Meclisi’nde tartışıldı. Bunun üzerine ortaklık bu önerisini geri çektiğini açıkladı. Bu kez firma 500 yataklı bir tesis ve etrafında apart adı altında yüzlerce konuta yüzde 85 imar talebiyle Kuşadası kamuoyunun karşısına çıktı.

Yine tepkiler oldu. Şirket tepkiler üzerine bir kez daha önerisini değiştirme yoluna gitti ve Kuşadası Belediyesi’ne başvurarak yüzde 65 imar talebinde bulundu. 7 Temmuz 2006’da söz konusu alana yüzde 53 imar, 12 kat yükseklik izni verildi. Arazinin tatil köyü olarak kalması, yapı yüksekliğinin artırılmaması için TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TEMA Vakfı, ve araziyi satan Emekli Sandığı avukatları, Kuşadası’ndaki sivil toplum örgütleri mahkemelere başvurarak alanın korunması için mücadele verdi.