Yargı, Kadıköy Salıpazarı’nda Şehir Plancıları Odası’nın Haklılığını Kabul Etti



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 Ağustos 2007 tarihinde tasdik edilen ve TMMOB Şehir Plancıları Odası’nca 06 Aralık 2007 tarihinde dava konusu edilen Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planları ve Kuşdili Çayırı Kentsel Tasarım Projesi’yle ilgili hukuki süreç, Danıştay 6. Dairesi’nin kararı ile son buldu.

Kadıköy Kuşdili Çayırı’nda (Salıpazarı) Taşyapı A.Ş. tarafından geliştirilen planlara karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin 13 Ekim 2009 tarihli iptal kararı Danıştay 6. Daire tarafından onandı.

Konu ile ilgili olarak TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan basın açıklaması ise şöyle:

“3. derece doğal sit alanı olan ve tarihi öneme sahip Kadıköy Kuşdili Çayırı’nda gerçekleştirilmek istenen proje, kamuoyuna ‘rekreasyon alanı’ olarak tanıtılmış; ancak yasa ve yönetmeliklere aykırı yürütülen planlama sürecinde doğal sit alanının gerekliliklerine zıt plan kararları ile hazırlanmış bir ‘taşyapı’dan ibaret olduğu gerçeği ile Odamız tarafından yargıya taşınmıştı.

Marmara Denizi ile Kurbağalıdere’nin birleştiği noktada, ilçenin tek açık alanı olan Kuşdili Çayırı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından nitelikli dinlenme alanı ve yeşil alan olarak ilçe halkına kazandırılması gerekirken; Belediye bu mülkünü rant değerini arttırarak satmayı tercih etmiştir. İBB, kendi mülkü olan bu araziye satılacak bir kent parçası olarak bakarak üzerinde imar planı değişikliği yapmış, ancak Odamızın müdahilliği ile kamunun hakkı kamuda kalmıştır.

Odamızca ısrarla vurgulandığı üzere; kamu mülkü alanlar, kentlilerin ortak malıdır ve devlet kurumları tarafından mutlaka korunması gerekmektedir. Kamuya ait olan ve kentsel donatı olarak kullanılan alanların, belediyelerce plan değişikliği yapılarak satılması; şehircilik ilkeleri ve planlama bilimi açısından kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Bu amaçla yapılan imar planı değişiklikleri, planlama disiplininin özüne, yasal tanımına ve usullerine açıkça aykırıdır.

Umarız ki; Kuşdili Çayırı’nda kamu adına elde ettiğimiz bu olumlu sonuç, emsal teşkil edecek olup, kamu arazilerinin usulsüz satışlarına, yasalara aykırı yapılan plan değişikliklerine ve kamu mülkü alanlara rant mekanı olarak bakılmasına bir son verecektir. Kent yöneticilerine bir kez daha hatırlatmak gerekir: İstanbul’un yeni rant alanlarına değil, nefes alınacak yeşil alanlara, deprem riskine karşı açık alanlara, halkı bir araya getirecek kamusal mekânlara ihtiyacı vardır.

TMMOB Şehir Plancıları Odası, temel sorumlulukları gereği Kuşdili Çayırı’nda olduğu gibi, kamu yararına aykırı gerçekleşecek her uygulamada kamu adına gereken duyarlılığı göstermeye devam edecektir”.