YAPI’nın TEMMUZ Sayısı Çıktı!



YAPI Dergisi’nin Temmuz sayısında İzmir’deki “Asmaçatı Alışveriş ve Buluşma Noktası” projesine geniş yer veriliyor. Dergide Türkiye’den ve dünyadan çeşitli proje ve uygulamaların yanısıra çeşitli konulara ilişkin makaleler yer alıyor. 

“Çamlıca’ya Cami”nin Düşündürdükleri

Doğan Hasol, derginin Temmuz sayısındaki “Çamlıca’ya Cami’nin Düşündürdükleri” başlıklı yazısında; “Görüldüğü gibi sürekli olarak değişim içinde ve yenilik peşinde olan MİMARLIK, güdümlü ortamlarda gelişemiyor” diyor.

Yapı Kredi Bankası Hizmet Binası (ACCR Binası)

Teğet Mimarlık’ın tasarladığı, Gebze’de yer alan ACCR Binası’nın net prizmatik kütlesi paslanmaz çelik panellerle kaplı. Prizma giriş holünün olduğu köşede açılıp saydamlaşıyor.

iGuzzini Illuminazione Yeni Genel Merkezi

Gündüzleri yapı dışarıdan bakıldığında, keskin ve opak bir küresel hacim olarak algılanıyor. İçerideki algı ise bütünüyle farklı. Geceleri ışıklandırma sayesinde küre bir çeşit fenere dönüşüyor. İspanya’nın Barselona kentindeki yapıyı Mias Architects tasarlamış.

“Haileybury” Okulu

Çinici Mimarlık’ın Kazakistan’ın Astana kentinde tasarladığı yapının en bariz özelliği avlu iç çeperine paralel olarak tasarlanan atriyumlu iç mekânlar dizisi. Burası aynı zamanda kışın sert ve soğuk iklim koşullarında işlev görebilecek bir iç teneffüs mekânı olarak da düşünülmüş.

Satranç Kulübü

Erick van Egeraat’ın tasarladığı Satranç Kulübü’nün genel görünümü ortogonal bir kutunun hareketlendirilmiş biçimini yansıtıyor. Yapının cephesi uç iklim koşullarına uygun bir biçimde paslanmaz çelik pullarla kaplanmış. Yapı, Sibirya’nın Khanty-Mansiysk kentinde yer alıyor.
               
Asmaçatı Alışveriş ve Buluşma Noktası

Tabanlıoğlu Mimarlık’ın tasarladığı İzmir, Balçova’daki Asmaçatı alışveriş ve buluşma noktası projesi için Ege’nin çardak altında, sıcak havalarda gölgede, korunaklı ama açık havada keyifli vakit geçirme konseptinden yola çıkılmış.

Garanti Bankası Pendik Teknoloji Kampusu

Özgün ve esnek çalışma alanlarını sürdürülebilir çevreci bir ortamda yaratmak fikrinden yola çıkılarak İstanbul, Pendik’te tasarlanan yapı, çevredeki kaotik yapılaşmanın aksine saydam bir sadeliği öne çıkarıyor. Projenin tasarımı ERA’ya ait.

Astral Medya Bürosu

Lemay’ın Kanada’nın Montreal kentinde tasarladığı projenin mimari konsepti, yayıncılık sektörünün anahtar kelimelerinden esinlenmiş: etkilemek, iletişim, hareket ve değişim.

Tasarımdan Gerçeğe Bir Düşünce

Özgür Bezgin’in yazısında, yerinde dökme ve önüretimli betonarme ile inşa edilen iki katlı bir yapı olan ve nanoteknoloji içeren ürünlerin araştırılması ve geliştirilmesi amacı ile kurulan “Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi” yapısı irdeleniyor. 

Ayrıca;

- Kemal Ahmet Arû’nun 100. Doğum Yıldönümü
- Evvel Zaman İçinde Bir “Kızılay” Varmış...; Önder Şenyapılı
- Barselonalı’ya Sormuşlar “Boğa Güreşi mi? Alışveriş mi?”; E. Ümran Topçu
- Tasarım, Yaratıcılık ve Kentler; Hayat Zengin, Ahu Dalgakıran Erdoğan, H. Evren Erdin, Gözde Ekşioğlu Çetintahra, İbrahim Akgül
- Yüksek Binalar ve Sürdürülebilir Mimarlık: Çelişkiler, Beklentiler; Merve Güleryüz, Neslihan Dostoğlu

YAPI Temmuz sayısında...

Yapı Dergisi'ni satın almak ya da dergiye abone olmak için tıklayınız