Aylık Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi “YAPI”nın 284. sayısı çıktı.
32 yıldır kesintisiz yayınlanan derginin Temmuz sayısında özel bir dosya yer alıyor. “Son Yıllarda Yapı’da Yayımlanmış İstanbul Yapıları Üzerine Bir Yorum” adlı dosyada Şevki Vanlı “Yeni Kozmopolit Ortam mı?” başlıklı yazısı da son yıllarda İstanbul’da yapılmış ve Yapı dergisinde yayımlanmış projelerle birlikte İstanbul’da mimarlığı irdeliyor.
Doğan Hasol’un “Olaylar - Yorumlar” başlıklı yazısı ‘UIA 2005 İstanbul Mimarlık Kongresi’ ve ‘Mimarlığın ne olduğunu TMMOB de bilmiyor’ altbaşlıklarıyla dergide yer alıyor.
Derginin bu sayısında tasarımı Haydar Karabey’e ait olan “Akdeniz Kıyılarında Evler” konusu geniş yer kaplıyor. Konu Kalkan Köyiçi’nde, Kalkan koyu yamaçlarında ve Kaş yarımadasının ucunda deniz kenarında yer alan evlerin projelerini kapsıyor. Akdeniz bölgesinin ayrıcalıklı doğası içinde yer alan bu evlerde sahte yerellikten kaçınarak “Akdeniz moderni” aranmış.
Dergide İstanbul’dan da bir proje bulunuyor. “NP 12 Evleri” isimli konut yerleşiminin tasarımcısı, Boğaçhan Dündaralp. Çamlıca’da yer alan konutların en büyük özelliği değişmeden kendini tekrar eden altı kabuk içinde, kabukta bir değişkenlik gereksinimi duyulmadan farklı yaşantıların kurulabileceği, her kat planının kullanıcı tercihleriyle oluşturulabileceği bir yapı üzerine kurulmuş olması.
Temmuz sayısında ayrıca, 2005 Pritzker Mimarlık Ödülü’nün sahibi Thom Mayne’in başkanlığındaki Morphosis Mimari Tasarım Ekibi’nin tasarımını yaptığı “Caltrans 7. Bölge Yönetim Binası” yer alıyor. Los Angeles’taki binanın tasarımına başlarken kent için kolayca akılda kalacak bir nirengi noktası yaratmak amacından yola çıkılarak mimari çözüme ulaşılmış.
Bir başka yapıysa OMA-Rem Koolhaas’ın en yeni projesi olan Casa da Musica (Müzik Evi). Portekiz, Porto’daki konser salonu içeridekilere olduğu kadar dışarıdakilere de hitap eden bir tasarıma sahip.
Dergide bu ay Nigan Bayazıt’ın “Endüstriyel Tasarım Olarak Ambalaj” isimli yazısı da yer alıyor, Bayazıt’a göre”Ambalajı yalnız grafik tasarım olarak görmek çok hatalı bir davranış olur. Gerek malzemesi, gerekse biçimi ile ambalaj bir endüstriyel tasarım konusudur”.
Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Özsezgin’in “İlhan Koman: Deney Birikiminden Bulgular Dünyasına” başlıklı yazısında ise Koman’ın yapıtıyla yaşamı ilişkilendiriliyor. Sayfalar arasında İlhan Koman’ın eserlerine de yer veriliyor.
Yapı 284’de ayrıca Şinasi Acar’ın “Arakiyeci İbrahim Ağa Camisi” başlıklı makalesi, Şengül Öymen Gür’ün “Toplumsalın Son Kaleleri: Üniversite Yerleşkeleri” ve Mete Tapan’ın “Kentleşme ve Mimarlıkta Kimlik Üzerine” başlıklı yazıları da yer alıyor.
Yapının güncel sayfalarında gündemdeki tartışmalar, mimarlık ve sanat haberleri, yapı malzemeleri ve yeni çıkan kitaplara da yer veriliyor.