YAPI’nın KASIM Sayısı Çıktı!



YAPI Dergisi’nin KASIM sayısında Cecil Balmond’un tasarladığı Philadelphia’daki Weave Köprüsü projesine geniş yer veriliyor. Dergide Türkiye’den ve yurtdışından proje ve uygulamalarla, çeşitli konulara ilişkin makaleler ve söyleşiler de yer alıyor.

“Olaylar-Yorumlar”

Doğan Hasol, derginin Kasım sayısındaki “Türkiye ‘İnsani Gelişme’nin Neresinde?” başlıklı yazısında “Ekonomik büyüklüğüyle dünya 17’ncisi konumunda olan bir ülkenin insanları yoksul; eğitimi, okur- yazarlığı, kadınlarının toplumsal yaşama katılımı, demokrasisi bu düzeyde olmamalı” diyor.

Kahire “Expo Kenti”

Zaha Hadid, Kahire “Expo Kenti”nin dalgalı akışkan tasarımında Nil Vadisi’nin doğal yeryüzü biçimlerinden esinlendiğini belirtiyor.

Alaçatı Değirmenaltı Meydanı

Tasarımını Ali Kural’ın yaptığı Çeşme-Alaçatı Değirmenaltı Meydanı Kentsel Tasarım ve Mimari Uygulama Projesi, birbiriyle ilgisiz ve birbirinden kopuk olarak gelişen kentsel öğeleri ilişkilendirirken, Alaçatı tarihi dokusuna da yeni bir giriş kapısı olarak hizmet vermeyi amaçlıyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi

Acıbadem Maslak Hastanesi, çalışan verimliliği ve iyileştirici çevre etkisini artırıcı çözümler benimsenerek tasarlanmış. Projenin mimari tasarımını Ertunga Mimarlık ve Lina Mimarlık, içmimari tasarımını ise ZOOM TPU yapmış.
               
Türkiye Noterler Birliği Merkez Binası

Ankara’daki Türkiye Noterler Birliği Merkez Binası günümüz mimarisinin temel sorunsalı olan “doğal değerler ile yapma çevre” ve “yapı ile dış mekân” bütünlüğüne ilişkin olarak kullanıcıya anlamlar duyumsatacak biçimde tümüyle bir “İletişim Ortamı” olarak tasarlanmış. Projenin tasarımı Selim Velioğlu, Umut İyigün, Orkun Özüer ve Murat Aksu’ya ait.

Ondo Kamu Merkezi

Kengo Kuma’nın tasarım yaklaşımının temelinde bölgenin yerel malzemelerini kullanmak yatıyor. Japonya’daki Ondo Kamu Merkezi’nde, manzarayı parçalara ayırarak, çevre peyzajını çatı ayrıntılarına yansıtmak amaçlanmış.

Weave Köprüsü

Philadelphia’daki Weave Köprüsü’nün tasarımını yapan Cecil Balmond projeyle ilgili olarak, “Proje, yalnızca yeni bir köprü çeşidinin mühendisliğinden meydana gelmiyor; asıl olan köprüyü bir mimarlık alanı olarak ele almak” diyor.

Yenilikçi Mimarlık için Mühendislik

24 Kasım 2009 günü YEM’de bir konferans verecek olan dünyaca ünlü strüktür mühendisi Hanif Kara’nın izlediği “Design-led” yaklaşımı, yenilikçi malzeme kullanımı, prefabrikasyon, sürdürülebilir yapı ve karmaşık analiz yöntemlerini içerirken, tasarım ve işlevi birleştirmeyi amaçlıyor.

Dominique Perrault’nun Telli Duvaklı Binaları

Açalya Allmer’in yazısında, iç ve dış arasında yaratılan yeni bir tip kamusal mekân, Fransız mimar Dominique Perrault’nun son dönem projelerinden örnekler gösterilerek anlatılıyor.

Ayrıca;

- Sanat, Çevre ve Kent; Genco Berkin
- Küreselleşen Mimari Biçimler; Muteber Erbay
- Reis Sarayları-Bastion 23/Rölöve ve Restorasyon Projesi’nin Öyküsü; Köksal Anadol
- Kentsel Açık Alanlarda Aydınlatma Tasarımı Esasları; Gökçen Firdevs Yücel
- Sarkis’in İşlerinde Mimari Mekân; Yasemin Keskin Enginöz
- Ritzenhoff’tan Corian ile Kışkırtıcı Tasarımlar; Burçin Yılmaz

YAPI Kasım sayısında...

Yapı Dergisi'ni satın almak ya da dergiye abone olmak için tıklayınız