YAPI’nın Eylül Sayısı Raflarda



YAPI Dergisi’nin Eylül sayısında Ahmet Alataş tarafından tasarlanan “Uşaklıgil Evi” projesine geniş yer veriliyor. Derginin Eylül sayısında Türkiye’den ve yurtdışından proje ve uygulamalarla, çeşitli konulara ilişkin makaleler ve söyleşiler yer alıyor.

“Türkiye Sınavda Bütünlemeye Kaldı: UNESCO İstanbul’a Altı Ay Süre Tanıdı”

Doğan Hasol, derginin Eylül sayısındaki “Türkiye Sınavda Bütünlemeye Kaldı: UNESCO İstanbul’a Altı Ay Süre Tanıdı” başlıklı yazısında; “UNESCO Dünya Mirası Komitesi, İstanbul’un Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılarak Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne alınması konusunu görüştü. İstanbul’a 1 Şubat 2011 tarihine kadar ek süre verdi” diyor.

Uşaklıgil Evi

“Camdan yaşam kutusu” ya da “yaşam makinesi” olarak tasarlanan konutun katmanlı cepheleri, içerisinde yaşayan insanları ve onların eşyalarını dış etkenlerden koruyan bir deri vazifesi görürken enerji tasarrufu, yapı fiziği ve konforu ile ilgili akılcı çözümler getiriyor. İstanbul’daki Uşaklıgil Evi’nin tasarımı Ahmet Alataş’a ait.

Halk Kütüphanesi ve Okuma Parkı

Martín Lejarraga’nın tasarladığı Halk Kütüphanesi ve Okuma Parkı projesi, günümüzde merkezden giderek uzaklaşan kentsel çevreye kasıtlı bir meydan okuma, çoğu 21. yy kentinin yaşadığı dağınık gelişmeye karşı mimarlığın açık bir savunması olma niteliği taşıyor.

Trablus Kongre Merkezi

Gücün, etkileyici sunumunun ve aynı zamanda sadeliğin bir elemanı olarak gerçekleşen, Melkân Gürsel&Murat Tabanlıoğlu tasarımı olan Kongre Salonu, farklı ülkelerden gelen başkanları doğal çevre dokusu içinde karşılayan ve temsil ettiği millet için gurur kaynağı olan bir yapı.
               
Pendorya Alışveriş Merkezi

Erginoğlu&Çalışlar’ın tasarladığı Pendorya Alışveriş Merkezi, Pendik Kaynarca mevkisi ve çevresinin fragmanter/çok parçalı yapılaşması ve yolun hemen karşısındaki öteki AVM yatırımının aditif kütlesine yanıt olarak monoblok masif bir nesne olarak tasarlanmış.

Yaşar Üniversitesi Kampusu

Eskiz Mimarlık tarafından tasarlanan, Selçuk’ta 5 adet parselden oluşan kampus, içindeki var olan sanayi yapıları eğitime kazandırılırken, bir kentsel dönüşüm uygulaması olarak ele alınmış.

Masdar Meydanı

Sosyal etkileşim ile harekete geçirilmiş, yaşayan, nefes alan, etkin, uyumlu; sürdürülebilir teknolojinin bütün yararlarına dikkat çekebilecek bir çevre olarak Masdar Meydanı “Geleceğin Vahası” olarak tanımlanıyor. LAVA’nın tasarladığı meydan, kamusal hizmetlere 24 saat erişim sağlayarak Masdar’ın sosyal merkezini oluşturuyor.

Ayrıca;

Ulaşım Sisteminin Kentsel Mekâna Taşıdığı Sorunlar ve Problem Odaklı Bir Stüdyo Deneyimi; İlknur Türkseven Doğrusoy, İnci Uzun
Endüstri Mirasının Yeniden Değerlendirilmesi; Füsun Seçer Kariptaş
Mimarlıkta Kullanılan Satrançlı Yazı “Ma’kılî”; Şinasi Acar
Dekoratif Betonların Kullanımında Son Eğilimler; Çiğdem İstel
Bir Alışveriş Merkezi Örtüsü “Carrefour Limbiate”; Erkan Avlar, Pınar Tunçkol
“Hüseyin Çağlayan: 1994-2010”; Yasemin Keskin Enginöz

YAPI Eylül sayısında...

Yapı Dergisi'ni satın almak ya da dergiye abone olmak için tıklayınız