'Yapıda Ekoloji 2009' Yapı Dergisi Nisan Sayısı ile Herkese Ücretsiz

İlki 2007 yılının Kasım ayında YAPI Dergisi’nin 312. sayısı ile birlikte yayımlanan YAPIDA EKOLOJİ üst başlıklı ekin 'EKOLOJİK MİMARLIKTA SOMUT ADIMLAR' alt başlığıyla yayımlanan ikincisi Nisan ayında bayilerde ve seçkin kitabevlerinde YAPI Dergisi’nin 329. sayısıyla birlikte ücretsiz. Ekolojik mimarlık konusunda çalışan dünyaca ünlü mimarlara yapılan söyleşiler, haberler, ürünler, yayınlar, dünyada kabul gören 'yeşil bina' sertifika sistemleri,  Türkiye’de yeşil bina sertifikasyonuna geçiş sürecine ilişkin makaleler ve Türkiye’de son dönemde konuşulan örneklerin yer aldığı ek dopdolu...

Ek için özel yapılan söyleşide dünyaca ünlü mimar Ken Yeang, bugün aslında 'yeşil mimarlık' adı altında yapılan bütün çalışmaların bir deney, bu konuda ilgili bütün uzmanların ürettiklerinin büyük çaplı bir araştırmanın bir parçası olduğunun altını çiziyor ve yeşil mimarlığın geleceğinin bugün eğitim gören genç mimarların elinde olduğuna dikkat çekiyor.

Foreign Office Achitects’nin kurucularından Alejandro Zaera-Polo, kendisine yönelttiğimiz ekolojik mimarlık pratiği ve felsefesiyle ilgili sorularımızı, proje örneklerinin eşliğinde açıkladığı üst ölçekte alınan ekolojik ve sürdürülebilir tasarım ilkeleriyle, yanıtlıyor.

ARUP’tan mimar David Height’ın, Arup’un sürdürülebilir mimarlık misyonunu, ekolojik mimarlık üretiminde izlediği süreçleri anlattığı söyleşiye Arup’un tasarladığı, Çin’de inşa edilen Dongtan Eko Şehri ile ilgili ayrıntılı bilgi eşlik ediyor.

HAS Mimarlık’tan Ayşe Hasol Erktin yeşil mimarlık konusunu, proje yönetimi, mimar, işveren, yatırımcı yaklaşımları, Türkiye’de ekolojik mimarlık pratiğinin sürdürülebilmesi için nasıl bir altyapı gerektiği gibi konulara odaklanarak, pratiğin içinden bir bakışla özetliyor.

Ek içinde Ayşin Sev ve Nilay Canbay tarafından hazırlanan, dünya genelinde uygulanan sertifika sistemlerini ayrıntılarıyla inceleyen bir makale de yer alıyor.  Bu yazıyı Türkiye’de Yeşil Bina Sertifikasyon Süreci’ne geçiş konusunda yapılan çalışmaları özetleyen, dünyada kabul görmüş sertifika sistemlerini karşılaştırmalı inceleyen Duygu Erten’in kaleme aldığı kapsamlı bir makale izliyor. And Akman ise ek için kaleme aldığı yazısında insana/doğaya saygılı mimari çalışmaların temel ilkelerini özetliyor.

Türkiye’den örnekler arasında Diyarbakır Güneş Evi,  Siemens Gebze Kampus binası ve bir konsept çalışması olan Fab-tek ECO3 yer alıyor. Bu örnekler aslında bize hem konunun ne kadar çok bileşenli olduğunu gösteriyor hem de ekoloji, mimarlık, enerji etkin tasarım konularının bütünleştirilmesi gerektiğini anımsatıyor.