Yapı'78 Anı Defteri'nden

Vehbi Koç: Dün gezdim fuarı. Hakikaten Avrupa fuarlarından farksızdı. Memleketimizde bir çok şeyler yapılıyor. Bunların hepsini ancak bu fuarda görmek mümkün. İnşaat malzemelerine ağırlık verilmiş. Fuarla ilgili 27.09.1978 tarihli Milliyet Gazetesi'nin ilavesinde bir hayli bilgi var. Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Mimar Doğan Hasol’un makalesini okumanızı tavsiye ederim.

Nevzat Üstün: İnsanın üretme yeteneğinin belirgin örneği... Çocuklar gibi sevindim, kutlarım.

Muhsin Ertuğrul: Uzun süredir bu kadar göğüs kabartıcı bir sergimizi görmemiştim. Emeği geçen her el sahibine bin bir minnet duyarak ayrılıyoruz. Varolsunlar.

Doğan Tekeli – Sami Sisa: Yapı endüstrimizin, tüm meslek hayatımızdaki bütün gelişmesinin, tüm yetersizlik iddialarına karşı, iftihar edilecek toplu gösterisi. Sergiyi düzenlemede ana fikirden uygulamaya kadarki büyük başarı için candan tebriklerimizle.

Erol Köse: Türk Yapı-Endüstri Merkezi’nin tertiplemiş olduğu 1. sergi beni son derece mutlu etti. Sanayide geliştiğini söylediğimiz ülkelerinden hiç de geri kalmamışız. Ümit ederim ki; artan prodüksiyonla fiyatlar ucuzlasın ve kalite bozulmasın. Türkiye’de konut üretiminde katkı sağlamaya çalışan bir insan olarak tebriklerimi ve başarı dileklerimi sunmayı görev sayarım.

Nejat Eczacıbaşı: Yapı’78 Fuarı’nı ilgi ile gezdim. Kuruluş, meydana getirdiği bu sergileme ile yapı endüstrisine önemli bir katkıda bulunmuştur. Bu vesile ile burada bir özlemimi dile getirmek istedim. Ülkemizin endüstri kuruluşları bence önemli bir töhmet altındadır. Biz, sanayi mamullerimizi üretmekte ısrarla batıyı kopya etmek aşamasında kalmışızdır. Oysa ülkemiz gerek form gerekse dekorda kendi öz zengin kaynak ve geleneklerine sahiptir. Sanayimiz, bundan sonraki aşamasında kendi değerimize önem vermelidir. Sanırım hizmet kaygısıyla meydana getirilmiş olan bu kuruluş, bu alanda büyük ve önemli bir katkıda bulunabilir. Bugüne kadar meydana getirilen eserlere yenisinin katılmasını dilerim.

Prof. Önder Küçükerman: İnsanın çevresinde yer alan ürünlerin üreticisi olan endüstri ile zaman zaman karşılaşmasında büyük yararlar vardır. Hele bu karşılaşma bir sergi biçiminde olursa büsbütün yararlı olur. Bu anlamdaki sergilerin temel yararı kullanıcı kesimin her zaman ve kolaylıkla bir arada izleyemeyecekleri yenilikleri bir arada bulabilmesidir. Yapı’78 bu ilişkiyi sağlaması açısından önem taşıyor. İlerideki yıllarda Yapı’78’in daha da yaygınlaştırılması ve İstanbul dışındaki birkaç merkezde de oluşturulmasını dilerim. Ayrıca bu sergiyi gerçekleştiren tüm ilgililere, tasarımcı olarak teşekkür etmek isterim.

Prof. Sadun Ersin: Yapı’78 fuarını son derece ilginç ve yararlı buldum. Böylesine bir uğraşa öncülük etmiş olanları kutlarım. Az da olsa ürünlerin halka ve meslek kişilerine tanıtılması bir tutumdur. Çağdaş olma çabasının sergilendiği fuarda geleceğin umudunu sezinledim. Bilindiği üzere yapı endüstrisindeki ve yapı teknolojisindeki aşamanın ülke kalkınmasındaki payı büyüktür. Üretici ve yapıcı kuruluşlar arasında daha iyi olmaya yönelik rekabetin oluşmasını sağlayacak fuarların, yurdun değişik yörelerinde de tekrarının büyük yarar sağlayacağına olan inancımı belirtmek isterim.

Yapı Dergisi' 1978 yılında yayımlanan Eylül –Ekim sayısından alınmıştır.