Yapı Teknolojisinde Yeni Boyut: Ardex Microtec



"Seramikler büyüdükçe yapıştırıcılar daha fazla önem kazanır!"



 

Yapı teknolojisinin gelişmesi ile birlikte zemin ve duvar kaplama malzemlerinin de boyutları gözle görülür şekilde büyümektedir. Eskiden ev ve işyerlerindeki mekanlar 15x15 boyutlarındaki fayanslarla kaplanırken artık günümüzde 60x120 hatta 3mt’ye varan seramikler ve doğaltaşlar kullanılmaktadır. Ağırlıkları 15-20 ve hatta 30kg’leri kadar ulaşan bu boyutlardaki taşların duvara veya zemine düzgün ve kaymadan yapıştırılabilmesi ve yapıştırıldıkları yerde kalıcı olabilmeleri için kullanılacak yapıştırıcıların en doğru ve en güvenilir ürünler olması gerekmektedir. ARDEX MICROTEC teknolojisi, tam bu noktada en doğru ürünler ile en doğru çözümleri sunmaktadır. Ürünler ayrıca esnek ve çatlamaya karşı mukavemetli olup, suya, dona ve kireç kusmalarına karşı dayanıklıdır. Verimliliği yüksektir; ARDEX yapıştırıcılarının bir torbası ile  muadillerine göre en az %30 daha fazla metraj yapılabilir.

Ağır taşlarla dış cephe kaplamalarında 5mt’ye kadar olan yüksekliklerde mekanik tespit sistemlerine gerek olmadan güvenle yapıştırma yapılabilir.

ARDEX MICROTEC fleks yapıştırıcıları TS-11140-EN 12004 standartlarına göre C2FT(T)E(E) S1 tanımlanır ve içerdiği üstün nitelikli hammadde, katkı ve lifler sayesinde en büyük ve en zor taşların yapıştırılmasında güvenle kullanılabilir.

TS-11140 EN 12004 normlarına göre çimento esaslı iki tip yapıştırıcı tanımlanmıştır.

C: Çimento esaslı yapıştırıcılar, bunlar da kendi aralarında aşağıdaki başlıca özelliklerine göre iki tip yapıştırıcı ile belirlenmektedir. Yukarıda bahsi geçen ve bu normların içinde de atıfta bulunan diğer normların doğrultusunda tanımlamalar şöyledir:

C1: Normal Yapıştırıcı

C2: Özellikleri geliştirilmiş yapıştırıcı ki en büyük fark yapışma mukavemeti ve açık kalma süreleridir.

C1 yapıştırıcının son mukavemeti en az 0,5NN/mm2 ve açık kalma süresi en az 20dakika olması gerekirken bu değerler C2 yapıştırıcılarında 1,0N/mm2 ve en az 30 dakikadır. ARDEX yapıştırıcılarının tümü C2 yani üstün nitelikleri yapıştırıcılardır.

T(T) İki kat yapışma mukavemeti
Kayma özelliği azaltılmış, yani plakanın yapışmasına müteakip 0,5mm’den fazla kaymaması

E(E) İki kata kadar uygulama ve düzeltme süresi
Açık kalma süresi, yani yapıştırıcının duvara uygulanması ve taranmasına müteakip en az 30 dakika açıkta kaldıktan sonra üzerine seramik yapışma özelliğinin devam etmesi

F(F) 4 kata kadar daha hızlı mukavemet gücü kazanma
Normalde 24 saatte ulaşılması gereken yapışma mukavemetine 6 saatten önce ulaşılması

S1 veya S2 Fleks (Esneklik) özelliği (DIN-EN 12002’ye göre)



S1 / S2 Fleks (esnek) yapıştırıcılar

Önemli bir konu da bir yapıştırıcının Fleks yapıştırıcı olması için sadece C2 tanımına uymasının yeterli olmadığıdır. Günümüzde C2 yapıştırıcı diye piyasada bulunan yapıştırıcılar aynı zamanda esnek yani “Fleks” yapıştırıcılar adı altında sunulmaktadır.

Ancak bir yapıştırıcının esnek olabilmesi için EN 12004 standardı bununla ilgili de bir tanımlama yapmıştır. Yapıştırıcının Fleks yani esnek yapıştırıcı ünvanının alabilmesi için EN 12004 ve 12002 de tanımlanmış metodlarda en 2,5mm değerine sağlaması gerekmektedir. Bu şekilde S1 sembolünü, 5mm’den fazla esneme olması durumunda da S2 yani yüksek nitelikli esnek bir yapıştırıcı niteleğine ulaşmaktadır. ARDEX MICROTEC Serisi yapıştırıcıların tümü S1 özellikli Fleks yapıştırıcılardır. ARDEX X48 ise S2 nitelikli üstün bir üründür.



Doğaltaşlarda renk farkı oluşturmayan Ardurapid efekti

Mermer, granit gibi suya karşı hassas olan doğaltaşlar, gerek maruz kaldıkları su gerekse yapıştırıcı ve derz dolguların etkisinden yüzey işlemi yapılmamış kenar ve alt kısım yüzeylerinden bünyelerine kılcal boşlukları sayesinde suyu çekerler. Böylelikle bu taşlarda gözle görülür bir şekilde renk farkları kararmalara oluşur. Özellikle yapıştırma işlemi sonrası gri veya beyaz çimento şerbetinin malzemeye işlemesi sonucunda oluşan kararmalar ve/veya renk farkları yüksek maliyetli olan bu taşların estetiğinin bozulmasına sebep olmaktadır.

ARDEX ARDURAPID efektli üstün nitelikli yapıştırıcı ürünleri ile hassas doğaltaş ve mermerlerde çimento esaslı yapıştırıcılardan kaynaklanan renk farkları oluşmasına izin vermez.

ARDURAPID efekti sayesinde yapıştırıcının içeriğinde bulunan bağlayıcı özelliği bulunan çimento, hidratasyonu için gerekli olan karışımdaki suyun %100’ünü kullanarak fazlasının dışarıya verilmesini engel olur, böylelikle suyun boşuklar sayesinde doğaltaşın bünyesine sızmasına ve renk farkları oluşmasına izin vermez.

Kaplama taşlarının (seramik, granit-seramik, porselen, mermer, granit, oniks) boyutları büyüdükçe birim alan başına düşen derz metrajı gözle görülür şekilde azalmakta ve incelmektedir.

Özellikle dış mekan teraslarda büyük ebatlı taşların kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bu tür uygulamalarda altta su yalıtımı kullanıldığında yalıtım ile taş arasında kalan yapıştırıcı uygulandıktan hemen sonra kurumasını sadece derz aralarından sağlayabilir. Ancak derzler bu tür uygulamalarda azalıp inceldiğinden kuruma için gerekli şartları sağlayamamakta yapıştırıcı tarafından kullanılmaya su arada kalıp yapışma mukavemetine direkt olarak olumsuz etki yapmaktadır.

ARDEX ARDURAPID ürünleri suyu %100 kullandığından böyle bir problem ile kesinlikle karşılaşılmamaktadır.

ARDEX FB9LX78S ve X32 yapıştırıcıları ile her türlü doğaltaş uygulaması duvar ve zeminde güvenle yapılır.

- Ardurapid özelliği sayesinde hassas doğaltaşlarda (mermer, granit, oniks vb. renk vermez.
- Teraslarda ve yerden ısıtma yapılacak zemin uygulamalarına uygundur.
- Istenilen kıvamda uygulanabildiğinden seramik ve doğaltaşların arka yüzeylerine komple etki eder.
- Kıvamı sayesinde özellikle zemin uygulamalarında kolay uygulama sağlar.
- Seramik ve doğaltaşların yapıştırılması aşamasında kolay tesviye edilmesini sağlar.
- Diğer Ardex yapıştırıcılar gibi, esnek, yüksek mukavemetli, suya ve dona dayanıklı ve standart olan diğer tüm özelliklere sahiptir.

ARDEX MICROTEC FG FLEX Derz Dolguları ile 20 mm’ye kadar seramik derz uygulamaları yapılır. Başlıca avantajları;

- Esnek ve yüksek mukavemetlidir, çatlama yapmaz.
- Pürüzsüz yüzey oluşturur.
- Kolay uygulanabilir ve temizlenebilir, film tabakası oluşturmaz.
- Tek kat uygulama ile derzler kapanır ikinci bir dolgu işlemine gerek olmaz.
- Suya ve küfe dayanıklıdır, kir ve  mantar oluşturmaz.
- Geniş renk seçeneği mevcuttur.

Detaylı bilgi talebi için tıklayınız