Yapı Sektörü İçin İki Yeni Oluşum: TYTP ve YAD



Avrupa Yapı Uzlaşma Kurulu'nun (UEAtc), Türkiye'yi kurulda temsil edecek bir kuruluş talep etmesiyle birlikte gündeme gelen inşaat sektöründe AR-GE çalışmalarını planlayıp koordine edecek bir yapı oluşturulması çalışmaları, ilk meyvelerini veriyor.

Kasım 2006'da kurulan Türkiye Yapı Teknoloji Platformu, Türkiye yapı sektörünün tüm taraflarının bir araya geleceği bir platform oluşturmak, sektör için bir yol haritası çizmek ve kısa / orta / uzun vadeli stratejiler geliştirmek, sektörün hem AB Çerçeve Programları'na katılımını artırmak hem de ulusal kaynakların daha verimli kullanılması için olanakları araştırmak amaçlarını taşıyor.

Diğer bir yapılanma çalışması olan ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı öncülüğünde mevzuat çalışmaları tamamlanan Yapı Araştırmaları Derneği'nin (YAD) kuruluş tüzüğünde ise, derneğin, tüm bileşenleriyle ulusal inşaat sanayinin uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğinin arttırılmasını, kalite, eğitim, araştırma-geliştirme ve sürdürülebilirlik gibi faktörlerin de yardımıyla sektörün geliştirilmesini ve daha yüksek katma değer üreten bir yapıya kavuşturulmasını amaçladığı belirtiliyor.

Türkiye Yapı Teknoloji Platformu (TYTP)
14 kurum ve kuruluşun desteğiyle kurulan platformun altyapı çalışmaları Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Mimarlar Odası, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM) öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Geçiş döneminde platformun sağlam temellere oturması ve mümkün olan en geniş çevrelerle paylaşılması amacını taşıyan kurucu grup, platformun gelişimi ve kendi organlarını oluşturmasıyla aktif çalışma yürütmek ve katkıda bulunmak isteyen başka katılımcıları da içerecek, yönetim ve yürütme organları da buna göre belirlenecek.

TYTP, Avrupa Yapı Teknolojisi Platformu (European Construction Technology Platform'un (ECTP) genel ilgi alanları olan 'yeraltı ulaşım sistemleri', 'kentler ve yapılar', 'yaşam kalitesi', 'malzemeler', 'ağlar', 'kültürel miras' ve 'bilişim ve iletişim teknolojileri'ne ek olarak 'afetler', 'erişebilirlik', 'enerji verimliliği', 'kalite ve standartlar', 'eğitim' ve 'yasalar ve politikalar' gibi daha bölgesel konular üzerine de yoğunlaşacak.

Bu anlamda platform, ülkenin yapı sektörünün araştırma ve teknolojik yenilik önceliklerini tespit edecek, yapı sektöründe çalışan araştırmacılar ile potansiyel Ar-Ge ve yeniliklere ilgi duyabilecek sanayi kuruluşları arasında bir ağ oluşturacak. Avrupa Yapı Teknolojisi Platformu'nda (ECTP) Türkiye'yi temsil edecek isimleri de belirleyecek olan platform, yapı araştırmaları alanında geleceğe dönük politikaların üretilmesi, sürdürülebilirliği için gerekli altyapının oluşturulması, Ar-Ge kültürünün yaygınlaşması ve kökleşmesi için de stratejiler üretecek.

Platformun kurucu üyeleri
- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı,
- Mimarlar Odası, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ),
- Yapı-Endüstri Merkezi (YEM),
- Türk Standartları Enstitüsü (TSE),
- Yapı Denetim Kuruluşları Birliği,
- Çatı Sanayi ve İşadamları Derneği,
- Polistren Üreticileri Derneği,
- Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği,
- Panel Radyatör Üreticileri Derneği,
- Boya Sanayicileri Derneği,
- Türk Yapısal Çelik Derneği,
- Bims Sanayicileri Derneği.


Ankara'da Mimarlar Odası'nın davetiyle gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı hakkında bilgi almak için tıklayınız.