Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği, yaptığı açıklamayla artan maliyetlerin yapı denetim kuruluşlarını zorladığını duyurdu. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkanı Tayfun Gücenmez tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yapı denetim kuruluşları olarak, artan maliyetler karşısında sektörümüze hizmet vermekte zorlanıyoruz. Bilindiği üzere 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren asgari ücrete yüzde 30 oranında ara zam yapılmıştır. Personel giderleri gider kalemlerimizin en büyüğünü oluşturmakta olup, bu zam kuruluşlarımızı sıkıntıya sokmuştur.
Bunun dışında yılbaşından beri maruz kaldığımız;
- Yakıt ve araç maliyetlerindeki artışlar (mevzuat gereği en az 3 adet araç ile hizmet vermekteyiz),
- Beton numunelerine yapı laboratuarlarının yaptığı fahiş zamlar (yılbaşından beri en az yüzde 100 oranındadır),
- Beton numunesi çiplerine yapılan zamlar (Mart 2022 ve 15 Eylül 2022 tarihinde yüzde 33 oranında yıl içerisinde yapılan zamlar) (Bu çip giderlerini beton firmaları karşılamalıdır),
- Ofis giderlerinin artması (mevzuat gereği en az 100 metrekare ofiste hizmet vermekteyiz),
gibi olumsuz koşullardan dolayı yapı denetim kuruluşları olarak hizmet veremeyecek duruma gelmemizle, inşaat sektörünün durması gündeme gelmektedir.
Tüm sektör aktörleri serbest piyasa koşullarında istedikleri şekilde fiyatlarını güncelleyerek koşullara ayak uydurabilmektedir. Yapı denetim kuruluşlarının ücretlerinde ise yılbaşından bu yana, bütün masraf kalemlerindeki ciddi artışa rağmen hiçbir artış olmamıştır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse;
1 Ocak 2022 tarihinde 1 milyon TL’den satılan 140 metrekare bir villanın emlak komisyon bedeli 30 bin TL iken, şu anda satış fiyatı en az 2 milyon TL olduğu için 60 bin TL olarak güncellenmiştir.
Oysa 1 Ocak 2022 tarihinde 1 milyon TL’den satılan 140 metrekare bir villanın yapı denetim hizmet bedeli 7 bin TL iken şu anda tüm artan maliyetlere rağmen hala aynı fiyattır.
Hal böyle iken, sektörün deprem sigortası olan yapı denetim kuruluşlarının, emlak hizmet bedellerinden çok daha düşük ücretlerle çalışmaları gündemden düşmeden çözüm bulunması gereken bir konudur.
Bu yıl müteahhitlerin birim fiyatlarına da 3. kez güncelleme yapılmıştır. Sektördeki tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarının güncellendiği noktada yapı denetim ücretleri çok geride kalmıştır.
Bakanlığımızdan yapı denetim hizmetini sağlıklı koşullarda verebilmemiz için mevzuat değişikliği yapılarak yapı denetim hizmet bedellerinin yıl içinde en az 2 defa güncellenmesini talep ediyoruz.
Aksi takdirde bu şartlarda yapı denetimi hizmeti veremeyecek noktaya doğru gidiyoruz. Hepimizi zora sokacak böylesi bir durumun yaşanmaması adına Bakanlığımızdan destek talep ediyoruz.”