Yapı-Endüstri Merkezi’nce düzenlenen mimarlıklar ve Yapı Buluşmaları toplantılarına geri sayım başladı.
İlki 17 Mart 2005 Perşembe günü 19.00–20.30 saatleri arasında Yapı-Endüstri Merkezi Harbiye’de gerçekleşecek olan YAPI Buluşma 2005– 1'in teması “Kuşaklar Boyu Mimarlık”. Usta mimarlarla, genç kuşak mimarların, mimarlığa ilk atıldıkları ortamı değerlendirecekleri toplantıda Türk mimarlık pratiğinin son 50 yılı hızlı bir bakışla gözler önüne serilecek.
Yapı-Endüstri Merkezi Türkiye’de deneyimli mimarları bir araya getirmek, mimarlık odaklı toplantılarla süreç-ürün ilişkileri üzerinde düşünmek, konuşmak ve paylaşmak için kent merkezinde sürekli bir iletişim ortamı yaratmayı hedefliyor. Düzenlenen Yapı Buluşmaları ve mimarlıklar toplantıları da mimarlık gündemine katkıda bulunmaya devam edecek.
YAPI Buluşma 2005 – 1
17 Mart 2005 Perşembe/ Saat: 19.00 – 20.30
Kuşaklar Boyu Mimarlık
Konuşmacılar:
Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp, Mehmet Kütükçüoğlu ve Durmuş Dilekçi “mimar” olmak sürecini masaya yatıracak.
Doğan Tekeli
Doğan Tekeli, 1929 yılında Isparta’da doğdu. 1952’de İTÜ Mimarlık Fakültesinden Yüksek Mimar Mühendis olarak mezun olduktan sonra İzmir Belediyesi Proje Bürosu’nda Mimar Rıza Aşkan yönetiminde çalıştı. 1954 yılında Sami Sisa ile birlikte SITE; Doğan Tekeli – Sami Sisa Mimarlık Kollektif Şirketini kurdu. Şirket, bugün Tekeli – Sisa Mimarlık Ortaklığı olarak varlığını sürdürmektedir. 1957’de bir dönem Mimarlar Odası Başkanlığı görevinde bulundu. 1984 yılında Uluslararası Arap birliği Genel Merkezi proje yarışmasında jüri üyeliği görevinde bulundu. 1985-1989 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Danışma Kurulu üyesi olarak hizmet verdi. 1988’de Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Milli Komite üyeliğine seçildi. 1992’de Ağa Han Mimarlık Ödülü Jürisi’nde ve 1994-1995 yılları arasında aynı kurumun yönetim kurulunda yer aldı. 1994 yılında Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülü ile ödüllendirildi. Bazı eserleri 1982 yılında Venedik Bienali’nde sergilendi. Dış ve iç mimarlık basınında yapıları ve projeleri yer almıştır. Sami Sisa ile birlikte katıldığı mimari proje yarışmalarında 26 birincilik ödülü, 43 kadar da derece ve mansiyon kazandı. 100’den fazlası uygulanmış 170 projede imzası vardır. Eserlerinin ilk yirmi yıllık bölümünü içeren “D.Tekeli- S. Sisa, Projeler, Uygulamalar, 1954-1974 (Architectural Works, 1954-1974)” ve “Projeler, Yapılar, Doğan Tekeli-Sami Sisa” (1994) adlı 2 kapsamlı kitabı yayınlanmıştır.
Mehmet Konuralp
1939 İstanbul doğumlu Mehmet Konuralp 1960-65 yılları arasında Londra'da "The Architectural Association School of Architecture"da mimarlık eğitimini, 1966-70 yıllarında aynı okulun "Leverhulme Department of Planning and Urban Design" bölümünde şehircilik öğrenimini tamamladı. Mehmet Konuralp'ın yurtiçi ve dışında başlıca yapıtları arasında, İstanbul Karayolları Zincirlikuyu Tesisleri, Ordu Sağra Fabrika Tesisleri, Sabah Gazetesi Medya Plaza Tesisleri, Yemen Marib Vadisi Tasarımı, Çerkezköy ATK Entegre Tesisleri, Sabah Gazetesi ve ATV Nişantaşı Tesisleri gibi sanayi ve idari yapıların yanı sıra çok katlı konut, villa, sanat galerisi gibi çeşitli tasarım ve iç mimari uygulamaları da yer almaktadır. Günümüzde mesleki çalışmalarına 1982'de kurduğu Konuralp A.Ş.'de devam etmektedir.
Mehmet Kütükçüoğlu
1967 İsviçre doğumlu Mehmet Kütükçüoğlu, 1989 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimini, SCI-ARC Ticino-İsviçre ve SCI-ARC Los Angeles-ABD’de lisansüstü eğitimini tamamlayan Kütükçüoğlu, doktorasını ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladı. ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü-Bilgisayar Ortamında Mimarlık Yükses Lisans Stüdyosu ve Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü-VCD Yüksek Lisans Programı’nda akademik çalışmalarda bulundu. 1987’de Suiselectra+Calatrava Mimarlık Ofisi’nde, İsviçre-Luzern Tren İstasyonu Projesi stajyeri olarak çalıştı. 1990’da Martin Wagner Mimarlık Bürosu’nda proje mimarlığı yaptıktan sonra 1991’de Roger Sherman Mimarlık Bürosu’nda Los Angeles’ta artan kent yoğunluğu için oluşturulan yeni tip konut projelerinde çalıştı. 1992’de Frank Gehry and Associates Mimarlık Ofisi’nde, Los Angeles-Disney Hall Projesi’nde ve 1993’te Johnson and Favaro Mimarlık Ofisi’nde, Austin House Projesi’nde proje mimarı olarak yer aldı.
Durmuş Dilekçi
1992 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olmuştur. İTÜ Mimarlık Fakültesinden Yüksek Mimar unvanını alan Dilekçi, 1994 yılında Gökhan AVCIOĞLU ile GAD mimarlığı kurmuştur. 2003 yılından bu yana Emir Uras ile birlikte URAS+DİLEKÇİ Mimarlıkta çalışmalarını yürüten Durmuş, Yıldız Teknik Üniversitesinde Proje Stüdyosu yürütmektedir.