Bilim adamları, küresel ısınmayla mücadele için dünyanın yapay yöntemle soğutulması çabalarının, ozon tabakasının tahrip olmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Konu hakkında bugün yayımlanan araştırmayı yapanlardan Amerikan Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'nden Simone Tilmes, "üst atmosfere sülfat karıştırılması yöntemiyle dünyanın yapay olarak soğutulmasının tehlikeli yan etkileri olabileceğini, çünkü bu yöntemin ozon tabakasını tahrip edeceğini" bildirdi.
Tilmes, iklim değişikliği önemli bir tehdit oluşturduğu bir sırada, jeomühendislikle ilgili çözüm çabalarından önce daha fazla araştırma yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.
Tilmes, stratosfere düzenli olarak sülfat karıştırılması işleminin Arktika üzerindeki ozon tabakasında muhtemelen yüzde 25-75 oranında tahribata yol açacağını ve ozon tabakasında delik bulunan Antarktika'da da bu tabakanın yeniden oluşmasını 30 ila 70 yıl geciktirebileceğini kaydetti.
İklimbilimciler, son yıllarda dünyanın soğutulması ve küresel ısınmanın en ciddi etkilerini azaltmak için jeomühendislikle ilgili çözümleri inceliyorlar.
Üzerinde en çok tartışılan ve özellikle Paul Crutzen tarafından araştırılan yöntem, güneş ışınlarını engellemek ve dünyanın yüzeyini soğutmak için stratosfere düzenli olarak büyük oranda sülfat tanecikleri karıştırılması.
Bu yöntemin, geçmiş dönemlerde birçok kez dünyanın ısısını düşüren ve yüksek oranlarda kükürt taneciği çıkaran yanardağ patlamalarından esinlendiği belirtiliyor.