Yangın bilinci ve cephe tasarımının bu bilinçle yapılmasının önemini tüm yönleriyle ele almayı hedefleyen konferansın açılışında konuşan Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Çuhadaroğlu, Türkiye'ye ilkleri getiren, sektörünün lokomotifi bir firma olduklarını vurgulayarak, önceliklerinin her zaman insan olduğunu söyledi. Türkiye'nin ilk cephe test ünitesini 25 yıl önce hayata geçirdiklerini, sektörün bir nevi üniversitesi olduklarını kaydeden Nejat Çuhadaroğlu, bu anlamda ar-ge faaliyetlerinin öneminin altını çizdi. Son 10 yıldır sadece yağmur, rüzgar gibi doğal etkenlerin yanısıra insan hayatı için daha büyük riskler oluşturan yangın, patlama gibi konularla da yakından ilgilenmeye başladıklarını ifade eden Nejat Çuhadaroğlu, bombaya, kurşuna dayanıklı cephe ürünlerinin bu çerçevede ele alınabileceğini, bu toplantının da konusu itibarı ile sektöründe bir ilk olarak adlandırılabileceğini sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Abdurrahman KılıçYangını itfaiye değil, tasarım söndürür
Yangın Güvenliği Uzmanı, Türkiye Yangından Korunma ve İtfaiye Eğitim Vakfı Onursal Başkanı, İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç da 'cephe kaplamaları ve cephe yangın güvenliği' başlığı altında yüksek yapılarda cephelerde malzeme seçimi ve yangın önlemleri konularında bilgi verdi. Ateşin bulunmasının, yeni medeniyetlerin ortaya çıkmasında bir dönüm noktası olduğuna, ancak pekçok medeniyetin sonunu da yangınların getirdiğine dikkat çeken Kılıç, "Yangınların önüne geçmek için pekçok önlem alınmaya çalışılmış, kural koyulmuş; ancak 'yangın itfaiye ile değil, tasarımla söndürülür' sonucuna varılmış" dedi. İnsanların yangında ölmelerinin iki sebebi olduğunu dile getiren Kılıç, bunları da duman ve tasarımı yapan mimar olarak açıkladı. Yangın güvenliğini geniş bir disiplin olarak tanımlayan ve bütüncül yaklaşılması gerektiğini dile getiren Kılıç, mühendisler ve mimarlar arasında entegre bir çalışmanın öneminin altını çizdi.
Kılıç, yüksek binalarda dış cephe yangınlarının yurtdışında da sık karşılaşılan yangın türlerinden olduğunu belirterek, cephelerde zor yanıcı, duman salınımı ve damlatma yapmayan yapı malzemelerinin kullanımının önemini vurguladı. Cephelerde kullanılacak malzemelerin sınıflandırmaları hakkında bilgi veren Kılıç, tasarımsal olarak alınabilecek önlemleri de katlar arası geçişin önüne geçmek için yönlendirici ya da spandrel uygulamarı, sprinkler sistemleri, atriumlar olarak özetledi.