Kocaeli-Karamürsel ile İzmir-Beydağ'da çıkan orman yangınları söndürüldü. Adana Pozantı ile Mersin Tarsus sınırını oluşturan Belemedik Vadisi'nde dün başlayan yangın ise sürüyor.
Kocaeli-Karamürsel: Söndürüldü
Kocaeli'nin Karamürsel ilçesi Dereköy beldesinde çıkan orman yangını söndürüldü. Çıkış nedeni belirlenemeyen yangında 100 hektarlık baltalık orman alanı zarar gördü.
Karamürsel Kaymakamı Ramazan Mangaloğlu, rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan yangına, arazinin engebeli ve kayalıklı olması nedeniyle itfaiye ekiplerinin karadan müdahale edemediklerini söyledi.
Yangın 4 helikopter ve 2 uçakla havadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alınıp söndürüldü.
Yangına, bölgedeki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Karamürsel Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri de müdahalede bulundu.
İzmir-Beydağ: Söndürüldü
İzmir'in Beydağ ilçesinin Beyköy mevkiinde 4 ayrı noktada çıkan orman yangınları gece boyunca süren çalışmaların ardından söndürüldü.
Söndürme çalışmasına katılan bir arazöz uçuruma yuvarlandı. Yaralanan arazöz sürücüsü Nail Özkan, Ödemiş Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Vücudunda kırıklar bulunan Özkan'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri soğutma çalışmalarını sürdürüyor.
Adana-Pozantı / Mersin-Tarsus: Sürüyor
Adana'nın Pozantı ilçesi ile Mersin'in Tarsus ilçesinin doğal sınırını oluşturan Belemedik Vadisi'nde dün öğle saatlerinde başlayan yangın sürüyor.
Haziran ayında orman yangınları arttı
Afrika'dan gelen sıcak hava dalgasının etkisiyle "son yılların en sıcak ayı" olarak nitelendirilen haziran ayında, geçmiş yıllara göre orman yangını sayısında artış meydana geldi.
Orman Genel Müdürlüğü verilere göre, geçen ayda çıkan orman yangını sayısı, son yılların ortalamalarını neredeyse ikiye katladı.
2002-2006 yılları haziran aylarında Türkiye genelinde çıkan ortalama 214 orman yangınında 292.6 hektarlık alan tahrip olurken, aşırı sıcakların etkisi altında geçen bu yılın haziran ayında çıkan 357 yangında ise 509 hektarlık orman tahrip oldu.
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri, vatandaşların çok daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Yetkililer, "Mayıs ayında helikopter bulundurmazdık, bu yıl ise 4 yangın söndürme helikopteri bulundurduk. Önceki yıllarda haziran döneminde 5 olan helikopter sayısı bu yıl 10'a yükseltildi. 16 Haziran'dan itibaren de bu sayı 20'ye çıktı. Eskiden bu kadar helikopter temmuz ayında bile kullanılmazdı" dedi.
Yetkililer, yangınlara müdahale için özel timler kurulduğunu, 20 binin üzerinde orman işçisi ve teknik ekibin olası yangınlara müdahale için hazır bekletildiğini kaydetti.
Ne yatırım yapıldı?
Bu yıl 172 ek arazöz, her biri 12 ton su kapasiteli 32 tanker, 15 dozer, 10 treyler ve arozöz ekiplerini taşıyabilmek için 45 karavan alındı. Yangına hassas bölgelere, orman içine 180 ilave havuz yapıldı. Bunların her biri 800 ton kapasiteli. Yenilerle birlikte havuz sayısı 380'e ulaştı. Ayrıca ormanların denetlenmesi için 300 motosiklet alındı. Bu ekipmanlar için 75 milyon YTL'lik ek kaynak kullanıldı.