Yamula Barajı`Su Tutmaya' Başladı Gül: Yamula, İkinci GAP

Kayseri'de inşa edilen Yamula Barajı'nda su tutulmaya başlanırken, 2005 yılından itibaren barajdan elektrik üretimi de yapılmaya başlanacak.

Kayseri Yamula Barajı'nın su tutma töreni Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün de katılımıyla önceki gün gerçekleştirildi. Yamula Projesi'ni ikinci GAP olarak değerlendiren Abdullah Gül, "Bahçecik Projesi, Sarıoğlan Sulama Projesi ve Yamula Projesi tamamlandığında 77 bin hektar alan sulanacak" dedi. Gül, Kayseri'nin ikliminin ve coğrafyasının değişeceğini vurgulayarak, "Akdeniz'e akan Zapsu, Zamantı bundan sonra Kızılırmak'a, dolayısıyla Karadeniz'e akmaya başlayacak" diye konuştu. Tarım arazilerinin sulanır hale geleceğini belirten Abdullah Gül, tarım ürününün, değerinin ve miktarının artacağını ifade etti. Bir rüyanın gerçekleştiğini kaydeden Abdullah Gül, barajların, yolların, doğalgaz projelerinin sadece Kayseri'de olmadığını, Türkiye'nin dört bir köşesinde bu faaliyetlerin gece gündüz devam ettiğini, çiftçinin, işçinin, memurun ve bütün halkın geleceğe daha ümitle bakmakta olduğunu vurguladı.

Kayseri'ye muhteşem eser

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise "Kayseri gerçekten muhteşem bir esere sahip olacak." dedi. Türkiye'nin kalkınmasında Kayseri'nin büyük rolü olduğunu belirten Enerji Bakanı Güler, yatırımın gerçekleşmesi ile Kayseri ve Türkiye'nin büyük avantaj sağlayacağını ifade etti.

Kayseri'de düzenlenen Yamula Barajı'nın su akıtma merasimine katılan Bakan Güler, `hizmetler artık rakamlara sığmıyor" diyerek su ve barajlar konusunda büyük adımlar attıklarını, sulama konusunun yanında doğalgaz ve kömür ile ilgili çalışmaların da yapıldığını kaydetti. Güler, elektrik ve doğalgazda indirim yaptıklarını, yenilenebilir enerji olan rüzgar, güneş ve jeotermal enerji konusunda çalışmaların olduğunu da sözlerine ekledi.

Kayseri Valisi Nihat Canpolat ise projenin bu aşamaya gelmesinden dolayı memnun olduklarını kaydederek, sulama kanallarının da bir an önce başlamasını istediklerini söyledi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhasaki de bunun Kayseri'nin bir başarısı olduğunu belirterek, birçok yerde devlet yapsın ben seyredeyim anlayışının olduğunu ifade ederek, Kayseri'nin bunun dışında olduğunu kaydetti.

2005'te elektrik üretecek

Ayen Enerji AŞ ve Kayseri Elektrik Üretim San. ve Tic. AŞ tarafından gerçekleştirilen projenin toplam maliyeti 234 milyon dolar. Proje yap-işlet-devret sistemi ile yapıldı. Kalaba-Seyfe bölgesi ve 97 bin 933 hektar alan sulanacak. 1999 yılında başlanan Yamula Barajı, 2005 yılından itibaren elektrik üretimine başlayacak. Yıllık ortalama üretim enerjisi 424 milyon kWh.