"Yama Tedbirlerle İş Cinayetleri Engellenemez"



Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlar tarafından dün açıklanan “iş güvenliği paketi” değerlendiren DİSK, KESK, TMMOB ve TTB; paketin iş cinayetlerini engellemekten uzak olduğunu bildirdi.

Evrensel'in haberine göre, Şişli’de bulunan DİSK Genel Merkezinde yapılan açıklamaya DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez katıldı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, katılımcı ve demokratik bir yaklaşımla hazırlanmayan bu tür paketlerin günü geçiştirmek, yaşanan büyük iş facialarının ve cinayetlerinin toplumda yarattığı tepkiyi hafifletmekten öte bir amaca hizmet etmediğini belirtti. Siyasi iktidar çalışma hayatını emekten yana düzenlemedikçe, taşeronlaşma ve sendikasızlaştırma durdurulmadıkça iş cinayetlerinin ve ölümlerin önüne geçilemeyeceğini dile getiren Soğancı, emek-meslek örgütlerinin önerileri dikkate alınmadan hazırlanan “yama” tedbirlerle iş cinayetlerinin engellenmesi mümkün olmadığına dikkat çekildi.

Özelleştirme ile çözüm yanyana olmaz

“Bir taraftan özelleştirme ve taşeronlaşma teşvik edilirken, diğer taraftan esnek çalışma biçimleri, sendikasızlaştırma yaygınlaştırılırken alınacak palyatif tedbirlerle sorunlar çözülemeyecektir” diyen Soğancı, şöyle devam etti: “Rödovans ve taşeron sistemi işverene yasaları çiğneme özgürlüğü vermektedir. Bu düzen sürdüğü müddetçe, kölece çalıştırmaya ve sendikasızlaştırmaya yarayan taşeron ve rödovans sistemini başta ağır ve tehlikeli iş kolları olmak üzere tüm iş kollarında yasaklamadığınız sürece hangi yasaları çıkarırsanız çıkarın sonuç değişmeyecektir.” Hükümetin “Zihniyetle ilgili bilinçlenme, sosyal farkındalık” başlığı altında sendikaları sorumluluk üstlenmeye, eğitimler düzenlemeye, kaza olmadan önce önlem almaya katkıda bulunmaya çağırmasını da değerlendiren Soğancı, sendikaların işletme düzeyinde etkin bir rol oynayabilmesi için burada örgütlenmesi gerektiğini hatırlattı. Türkiye’de işçilerin sadece yüzde 5’inin toplusözleşme hakkını kullanabildiğini hatırlatan Soğancı, hükümete seslendi: “Talebinizde samimi iseniz, başta çifte baraj uygulaması olmak üzere sendikalaşmanın önündeki engel olan ve ILO standartlarına aykırı engellerli kaldırın.”