‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Seminerleri’nin altıncısı Megaboard partnerliğinde, Baumit, Bonus, BTM, Forcechem, ODE, Tanart Yapı ve Terrawool sponsorluğunda Novotel Trabzon’da düzenlendi. Seminer, Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, İZODER Başkanı Levent Pelesen, öğretim üyeleri, mimar ve mühendislerin yanısıra, kamu, STK ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye'de yalıtımın yaygınlaşması ve yalıtım bilincinin artırılması için gerçekleşen çalışmaların destekçisi olmaya devam edeceklerini belirtti. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise binalarda yalıtımın inşa aşamasında yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, sonradan yapılan yalıtımın daha maliyetli olacağını açıkladı.
Yalıtım sektörünün çatı örgütü olarak bu yıl Anadolu’ya yöneldiklerini belirten İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Altıncısını Trabzon’da gerçekleştirdiğimiz seminerle amacımız, yalıtım sektörünün tüm bileşenlerini ve taraflarını bir araya getirerek, yalıtım bilincini artırmak ve farkındalık yaratmaktır. Tasarruf kavramının giderek önem kazandığı günümüzde, yalıtım bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor. Enerjimizi boşa harcamadan, yüzde 50’ye varan oranda tasarruf yapmak istiyorsak, binalarımızın tamamını standartlara uygun kalınlıklarda belgeli ürünler ile belgeli uygulayıcıları tercih ederek binalarımızı ısı yalıtımı ile koruma altına almamız şart. Yalıtım, Türkiye'nin tüm bölgeleri için stratejik öneme sahip bir konu. Karadeniz'de yalıtıma gösterilen ilginin, şu an bulunduğu noktadan daha yüksek bir seviyede olması gerekiyor. Bu ilginin de hızla artacağına inanıyorum" dedi.
Son yasal düzenlemelerle birlikte yalıtım sektörünün gelişiminin ivme kazandığını belirten Levent Pelesen, "Sektörümüzün yıllardır beklediği 'Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği ve Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik' İZODER çalışanlarının yıllar süren emek ve katkıları ile ülkemize kazandırıldı. Vatandaşların yalıtım konusunda doğru bilgilere sahip olması çok önemli çünkü tüm yalıtım uygulamalarıyla, güvenli, sağlıklı ve konforlu yaşam alanlarına sahip oluyoruz. Elbette eksiklikler, düzeltmeler olacaktır ancak önemli olan, sektörün bir nirengi noktası kazanmasıdır. Ayrıca Bakanlığımızın bize verdiği görev ve yetkiyle Su ve Ses Yalıtımı Yönetmelik Kılavuzları'nın yazılması için de çalışmaları başlattık. Kılavuzların da doğru yalıtım uygulamaları için sektöre katkısı büyük olacaktır" diye konuştu.
Bir sonraki durak Antalya
Levent Pelesen konuşmasını şöyle tamamladı: “İZODER olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile Ekim 2017’de İzmir’de yüksek bir katılımla başlayan seminer dizimize, Ocak 2018’de Ankara’da, Mart 2018'de Adana'da, Nisan 2018’de Kayseri, Ağustos 2018’de Elazığ’da devam ettik. Bugün, Doğu Karadeniz’in incisi Trabzon’dayız. Trabzon’u, Antalya takip edecek ve finali İstanbul’da yapacağız. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz seminerlerin gördüğü yoğun ilgi, Anadolu’ya açılma stratejisinin ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi. Hedefimiz bu seminerler dizisini 2019 yılında da sürdürmek."
Alanında uzman konuşmacılar yalıtımı masaya yatırdı
‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri-Trabzon’da, ‘Su Yalıtımı Yönetmeliği ve Su Yalıtımı Uygulamaları’, ‘Yangın Yalıtımı ve Yangın Güvenliği Tedbirleri’, ‘Enerji Verimliliği İçin Isı Yalıtımı Mevzuatlar ve Uygulamalar’, ‘Ses Yalıtımı Yönetmeliği ve Ses Yalıtımı Uygulamaları’ başlıklı oturum ve sunumlar gerçekleştirildi.