Yalın ve Görkemli Binaların Mimarı SANAA Türkiye'de!



Japonya’nın dünyaya armağan ettiği en önemli mimarlık ofislerinden SANAA’nın ortağı Ryue Nishizawa, Fibrobeton Ana Sponsorluğu’nda, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Yapı-Endüstri Merkezi ’nin davetlisi olarak Türkiye’ye geliyor. Mimar Ryue Nishizawa, 18 Şubat 2009 Çarşamba günü saat 19:00’da, İstanbul Yapı-Endüstri Merkezi’nde vereceği konferansın ardından, 19 Şubat 2009 Perşembe günü saat 18:30’da Konak, Atatürk Kültür Merkezi’nde Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin ev sahipliğinde İzmirliler’le buluşacak.

40 yılı aşkın süredir yapı ve mimarlık sektörünü buluşturan Yapı-Endüstri Merkezi, dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını ilgilileri ile bir araya getirerek; sektördeki mesleki iletişim ortamı kalitesini yükseltmeyi ve dünya tasarım pratiği bileşenlerinin Türkiye’de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği ortamlar yaratmayı amaçlıyor. Bu kapsamda önceki yıllarda olduğu gibi, 2009 yılı boyunca da dünyaca ünlü mimar ve tasarımcıları ağırlayacak olan Yapı-Endüstri Merkezi’nin ilk konuğu, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin işbirliği ile, mimarlık kültürünün korunması ve gelişmesi konusunda önemli çalışmalara imza atan Fibrobeton sponsorluğunda, dünyaca ünlü mimarlık ofisi SANAA’nın ortaklarından Ryue Nishizawa olacak.

Japon estetiğinin zarafeti ile alçakgönüllü, berrak ve sade ancak bir o kadar da görkemli tasarımlar yapan SANAA, son yıllarda uluslararası prestijli yarışmalarla adından sıkça söz ettirdi. New York, Paris, Lozan, Basel, Valencia ve Almere’de yaptıkları yapılarla gündemde kalan SANAA mimarlık ofisinin mimarlık çizgisi, temel geometrik formlar, yalın malzeme kullanımı ve iç mekanda yarattıkları açıklık hissi ile fark yaratıyor.

New York Yeni Çağdaş Sanatlar Müzesi, Ohio’da Toledo Sanat Müzesi Cam Pavyonu,  Essen’de Zollverein İşletme ve Tasarım Okulu ve Towada Sanat Merkezi’nin de içlerinde bulunduğu önemli yapılara imza atan SANAA’nın, halen inşası süren yapıları arasında Almanya’da Vitra Fabrikası, Kuzey Avrupa’da Çiçek Evi, Mexico’da Neruda Kulesi ve İspanya’da Valencia Modern Sanatlar Müzesi ek binası bulunuyor. Ryue Nishizawa , SANAA’nın iki ortağından biri ve aynı zamanda bağımsız olarak da tasarım pratiğini sürdürüyor.

Ryue Nishizawa, 18 Şubat 2009 Çarşamba günü saat 19:00’da Yapı-Endüstri Merkezi’nde vereceği konferansın ardından, SANAA Mimarlığı ve Konutları üzerine iki ayrı kitabını YEM Kitabevi’nde imzalayacak. Nishizawa ayrıca 19 Şubat 2009 Perşembe günü de saat 18:30’da Konak, Atatürk Kültür Merkezi’nde Mimarlar Odası İzmir Şubesi evsahipliğinde İzmir’de bir konferans verecek.

Yapı-Endüstri Merkezi, dünya mimarlık pratiğinde önemli etki alanı bulunan önemli Japon Mimarları ülkemizde ağırlamaya devam edecek. Yalın ve Görkemli Binaların Mimarı SANAA Konferansı’nı, yine dünyaca ünlü mimarlardan Kengo Kuma ve Shigaru Ban konferansları izleyecek.