Erdemir, Dubai Towers'ın Çeliklerini Üretmeye Aday
Yapısal çelik sektörüne dönük yatırımlarını hayata geçirmeye başlayan Erdemir, Dubai Towers'ın çeliklerini karşılamaya aday. Erdemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, "Türkiye'de yapılacak büyük yapıların çeliklerini biz karşılarız diye düşünüyoruz" dedi.
Yapısal çelik üretimi ile ilgili yatırımalarını hızlandıran Erdemir, Dubai Towers'ın çeliklerini üretmeyi planlıyor. Konuyla ilgili henüz resmi bir görüşme yapmadıklarını söyleyen Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, "Erdemir Dubai Towers'ın çeliklerini üretmeye hazırdır. Anlaşma sağlanırsa kulelerin çelik ihtiyacını karşılayabiliriz" dedi. Sadece Dubai Towers konusunda değil Türkiye'deki yapısal çelik sektörüne ilişkin çalışmaları olduğu bilgisini de veren Berber, "Yeni yatırımlarımız var. 2006 yılından itibaren hızla yapı pazarına gireceğiz" diye konuştu.
80 bin ton çelik gerekebilir
Yapısal çelik alanında bir haddehane yatırımını tamamladıklarını ve galvanizleme konusunda yeni bir yatırıma başladıklarını söyleyen Erdemir Genel Müdürü Fadıl Demirel ise, "Türkiye'de yapılacak kule ve büyük binaların yapımını Erdemir olarak üstlenebileceğimizi düşünüyoruz. Dubai Towers'ın inşasına ilişkin somut adımlar atıldığında görüşmelere başlayacağız" dedi.
Dubai Towers için 80 bin ton çelik gerekeceğini tahmin eden Demirel, "Erdemir bu çeliği rahatlıkla karşılayabilir. Ürün sıkıntımız olmayacak " açıklamasında bulundu.
Yeni haddahane üretime başlıyor
Aralık ayında tamamlanacak haddehane yatırımı ile Türkiye'nin yapısal çelik ihtiyacının karşılanabileceğini söyleyen Demirel, "Haddehane aralık ayı sonuda bitiyor. Bu yatırımla birlikte şu anda 65 bin ton civarındaki yapı çeliği üretimimizi 700 bin tona kadar çıkaracağız. Türkiye yapı sektörünün yüzde 20'sine cevap veren Erdemir, böylece sektörün yüzde 100'ünü karşılayacak kapasiteye sahip olacak" dedi. Aynı zamanda gemi ve diğer sanayiler için de çelik üretilecek haddehanenin 120 milyon dolara mal olduğunu söyleyen Demirel, toplam üretim kapasitesinin ise 1.5 milyon tona çıkacağını kaydetti.
Erdemir'in yapı çeliği alanıdaki diğer bir yatırımı ise galvanizleme hattının genişletilmesini içeriyor. Galvanizleme yatırımının bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Genel Müdür Fadıl Demirel, daha çok konutlarda kullanılacak malzeme üretecek galvanizleme konusundaki yatırıma iki ay önce karar verildiğini söyledi. Demirel, 1.5 yıl sonra tamamlanacak yatarım ile şu anda 300 bin tonluk üretim kapasitesinin 900 bin tona çıkarılacağı bilgisini verdi. Söz konusu yatırım kapsamında bir de soğuk haddehane projesi bulunduğunu aktaran Demirel, yatırımın toplam maliyetinin 200 milyon dolar olduğunu aktardı.
Yapı pazarını Erdemir belirleyecek
Erdemir'in kısa bir süre sonra yapısal çelik sektörünün öncüsü ve belirleyeni olacağını öne süren Fadıl Demirel, "Ürün bazında yassı mamul konusunda Erdemir zaten lider. Uzun ve profil konusunda ise piyasada bir miktar ithal ürün geliyor. Çok az da yerli ürün bulnuyor. Erdemir yeni yatırımlarıyla birlikte pazarı yönlendirecektir" dedi. Gelişmiş ülkelere göre Türkiye'de çelik kullanım oranının çok düşük olduğunu ifade eden Demirel, "Bu alanın tamamen bakir bir alan olduğunu düşünüyoruz. Yapıların ancak yüzde 4'ünde çelik kullanılıyor. Hedefimiz 5 yıl içinde bu oranı yüzde 50'lere kadar çekmek. Bunun için elimizden geleni yapacağız" dedi. Demirel ayrıca, sektörün gelişimi konusunda sadece üretici olarak kendilerinin hazır olmasının yeterli olmayacağını bu alanda çalışan inşaat, mühendislik ve konstrüksiyon firmalarının da çeliğe yönelmeleri gerektiğini belirtti.
Konutların sadece yüzde 1'i çelik
Türkiye, yapı sektöründe çelik kullanımının en düşük olduğu ülkelerin başında geliyor. Toplam konutların ancak yüzde birinde, endüstriyel yapıların ise yüzde 40'ında çelik kullanılıyor. Fakat endüstriyel yapıların çok az olması nedeniyle genel ortalama hala yüzde 4 civarında.
Türkiye'de yapısal çelik kullanımının artması gerektiğini belirten Yapısal Çelik Derneği Genel Sekreteri Yener Gür'eş, "Önümüzdeki dönem bu alanda yatırımların çoğalacağını düşünüyoruz. Uluslararası Demir Çelik Endüstrisi, önümüzdeki 5 yılda yüzde 10 artış olacağını öngörmüş. Türkiye gibi bu alanda geri kalmış ülkelerde bu oran yüzde 5'in üzerinde olacak" dedi. Gür'eş sektörün ihtiyaç duyduğu profil çeliklerin bir kısmının bu alanın önemli üreticileri Arcelor ve Corus'tan Türkiye'deki ofisleri aracılığıyla ithal edildiğini söyledi. Gür'eş, "Önümüzdeki yıllarda talep artışı ve üretime yapılan yatırımlarla birlikte ithalatın durması gerekiyor." dedi.