'Tanrı'nın Bulunmadığı Yer'e Uzmanlar Karar Verecek
Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki zindanın girişinde bulunan Latince 'Inde deus abest' (Tanrı'nın bulunmadığı yer) yazısının sırrı, epigraf (kitabe uzmanı) ve arkeologlarca çözülecek.
1994'te ziyarete açılan zindanın girişindeki yazıyı Saint-Jean Şövalyeleri'nin mi, eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen'in talimatıyla teknik ressam Behçet Dinçer'in mi yazdığı tartışması dün de sürdü. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un talimatıyla iki epigraf ve bir arkeolog bugün veya yarın yazıyı inceleyecek. Behçet Dinçer, arkeologlar ve Müze Müdürü Yaşar Yıldız'a Kaymakam Abdullah Kalkan açıklama yasağı koydu.
Muğla Valisi Temel Koçaklar, "Gerçeği saptırmak isteyenler bu inceleme sonucunda mutlaka ortaya çıkacak. Yasal işlemleri bakanlığımızın talimatıyla hızlandırdık" dedi.
'Şövalye' arkeolog Alpözen!
Latince yazı tartışmasıyla adı yeniden gündeme gelen eski Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Alpözen, sualtı arkeolojisindeki başarıları kadar hakkındaki soruşturmalarla da ünlü. Danimarka Kraliçesi'nin 'Danneborg Şövalyesi' unvanıyla ödüllendirdiği Alpözen, bugüne kadar 112 soruşturma geçirdi. Hakkında 95 dava açıldı, tümünden beraat etti.
Bodrum Müzesi'nde 27 yıl müdür olarak görev yapan Alpözen, görev yaptığı sürece 16 sergileme salonu ve kule açtığını belirtti. Alpözen, bu son tartışmada da kendisinden emin: "O kadar çok soruşturma açtılar ki, birkaç ay soruşturma açılmadığında kuşku duyuyordum. Bugüne kadar tek ceza almadığım gibi Fikri Sağlar ve İstemihan Talay'dan genel müdürlük teklifi aldım. Birçok parti, 'Belediye başkanımız ol' diye ricada bulundu. Ancak kendimi arkeolojiye, bürokrasinin çarkıyla mücadeleye adadım."