Eski İSKİ çalışanı inşaat yüksek mühendisi Osman Behçet Kulguz , su sıkıntısının azaltılması için yağmur suyunun evlerde "kullanma suyu" olarak değerlendirilmesini önerdi.
Behçet Kulguz yaptığı araştırmada, eski İstanbul evlerinde tamamen sarnıçlarda toplanan yağmur sularının kullanıldığını anımsatarak, "Oysa biz büyük masraflarla, inşası 3-5 yıl süren barajlar yapıyoruz. Baraj suyunu, 40-50 km. mesafeden büyük masraflarla şehre aktarıyoruz. Bu pahalı suyu evlerde kullanım suyu olarak kullanıyoruz. Bu akılsızca yapılan bir israftır" dedi. Bir evin su tüketiminin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tuvaletlerde, bahçe sulamada, araç ve çamaşır yıkama işlerinde yağmur suyunun kullanılması gerektiğini vurgulayan Kulguz, Almanya'da da uygulanan bu sistemin nasıl kurulacağını da şöyle anlattı:
"Her evin bahçe veya bodrumuna 5-15 metreküplük bir su deposu yapılır. Bu depo, filtreden geçirilmiş yağmur suyu çıkışına bağlanır. Depoda toplanan su, küçük bir dalgıç pompa ile tuvaletlere, çamaşır makinesine, bahçe sulama ve oto yıkama tesislerine bağlanır. Yağmur suyu kullanma tesisatı, senelerce beklemeye gerek kalmadan kısa sürede yapılabilecek ve maliyet düşük bir uygulamadır."