Yağmaya Son Alana Son



Yalıkavak, Gündoğan ve Göltürkbükü’nün turizm merkezi gösterilmesine isyan eden 45 sivil toplum örgütü, bugün saat 11:00’de Akdeniz foklarının barınağı kabul edilen Bodrum Küdür Yarımadası’nda, "Tarihe ve Doğaya Dokunma Yağmaya Talana Son" eylemi düzenleyecek.

Bodrumlular’ı, belediye başkanlarını beklediklerini, CHP, MHP, ANAVATAN ve DP’nin destek verdiğini belirten, eylemin öncüsü Mavi Yol Girişimi adına açıklama yapan Filiz Dizdar, şunları söyledi:

"Bodrum özellikle son dokuz yıldır Kültür ve Turizm ile Çevre ve Orman bakanlıklarının yaptığı planlarla denizden ve karadan rant saldırılarına maruz kalıyor. Yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri olarak, sürekli hukuk yoluyla mücadele ederek 5 bin yıllık geçmişe sahip antik kentin ve tarih, doğa, kültür zengini yarımadanın betonlaşmasını, aç gözlülüğe ve ranta kurban edilmesini önlemek için eylemlerimizi karada ve denizde sürdüreceğiz. Umarım Ankara’dakiler Bodrumlular’ın kentin geleceğine yönelik kurtarma çığlıklarını duyar."

Antik ama SİT değil

Göltürbükü, Gündoğan ve Yalıkavak’ı turizm merkezi ilan edilmesinden sonra Muğla, Denizli ve Aydın’ı kapsayan Çevre Düzeni Planı da askıya çıktı. Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, Dünya Çevre Günü nedeniyle kamuoyunun dikkatini bu plana çekmek istediğini belirterek, şöyle konuştu: "Plan Muğla, Aydın, Denizli’nin tamamını kapsıyor. Bu nedenle bütün yurttaşlarımızı, demokratik kitle örgütlerini, meslek kuruluşlarını ve özellikle belediyeleri bu planla ilgilenmeye davet ediyoruz. Özellikle belediyelerimiz en kısa sürede temas kurup ilçe ve beldelerimizin hangi sınırlamalara ya da sınırsızlıklara muhatap olduğunu görebilir. Bodrum Yarımadası’nın kuzey ve doğu alanı büyük ölçüde turizm alanı yapılmıştır. Yatağan’daki 2500 yıllık antik Lagina kenti bölgesi planda arkeolojik SİT alanı olarak gösterilmemiştir. Çünkü gösterirseniz buraya ikinci termik santral oturtma olanağı kalmayacaktır. Bu yüzden mi kültürel miras görmezden gelinmiştir" dedi.