Yağışların Artması DSİ'yi Kuruyan Göllere Su Pompalamaktan Kurtardı



Son iki yılda yağışların mevsim normalleri ve üzerinde seyretmesi en çok Devlet Su İşleri'ni (DSİ) sevindirdi. 2006 ve 2007 yılında yaşanan kurak hava nedeniyle kurumaya yüz tutmuş göller, yağışlar artınca adeta yeniden canlandı. Böylece kurumak üzere olan gölleri dışarıdan su pompalayarak kurtarmak ve doğal dengeyi korumak için 2007'de proje hazırlayan DSİ, büyük bir yükten kurtulmuş oldu.

Yağışlarla birlikte takviye projesinin büyük bir bölümü rafa kaldırıldı. DSİ 2007 yılında sadece Kırşehir Mucur Seyfe Havzası, Kayseri Sultan Sazlığı, İzmir Kuş Cenneti'ne su takviyesi yaptı. Kuraklık devam etseydi DSİ 14 göle daha büyük maliyet gerektiren yer altı suları ve diğer kaynaklardan su takviyesi yapacaktı. Ancak 2008'de yağışların normal düzeye çıkması, 2009'da da artarak devam etmesiyle göllerdeki kuraklık tehlikesi sona erdi. Yağışların artmasıyla kurumaya yüz tutmuş Antalya'da Avlan ve Karagöl, Aydın'da Bafa Gölü, Konya'da Beyşehir Gölü, Hotamış Sazlıkları, İzmir'de Gediz Deltası, İçel'de Göksu Deltası, Samsun'da Kızılırmak Deltası, Balıkesir'de Manyas Gölü, Ankara'da Mogan Gölü, Hatay'da Amik Ovası, Bursa'da Ulubat ve Tuz Gölü, Adana'da Yumurtalık Gölü'ne su aktarılmasına gerek kalmadı. Bu göllerdeki su doluluk oranı yüzde 50'lerin üzerine çıktı.

2007 yılında kuraklık sebebiyle tamamen kuruyan Afyon Eber Gölü de yeniden hayat buldu. 2007 yılında su seviyesi sıfır olan Eber Gölü, DSİ'nin nisan ayı sonu itibarıyla yaptığı ölçümle yüz güldürdü. Gölde doluluk oranı yüzde 18,7'ye yükseldi. Su seviyesi yüzde 50'lerin altına gerileyen diğer göllerde son iki yılda düşen yağışla doluluk oranı arttı.