Yağcılar Yine Kazandı



Yıllardır yörelerindeki taş ocaklarına karşı mücadele eden Urla’nın Yağcılar köylüleri, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın firmalara verdiği “ÇED gerekli değildir” kararının iptalini sağladılar. Karayolları bölge müdürlüğü de, ocakların İzmir-Çeşme Otoyolu’nu tehdit ettiği yönünde rapor verdi.

Maden Yasası

Taş ocaklarının Urla’nın Yağcılar ve İçmeler bölgesinde 1983 yılında kurulmaya başlanmasının ardından, 1995 yılında alan 1. derece doğal ve arkeolojik SİT ilan edilmişti. Urla Belediyesi’nin açtığı dava sonucu SİT dereceleri düşürülmüş, bunun üzerine yöre halkı ve çevreciler yargıya başvurarak, geri adım atılmasını sağlamışlardı.

Ancak AKP hükümetinin dayatmasıyla çıkarılan Maden Yasası’yla birlikte ocakların önü yeniden açıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı, 75 ve 95 hektar büyüklüğündeki iki alanı, yasada öngörülen “25 hektardan küçük yerler için çevresel etki değerlendirmesine gerek yoktur” maddesi kapsamında değerlendirdi ve firmalara ruhsat verildi. Bu uygulamanın da yargıdan dönmesinin ardından, alanlar ayrı ayrı sahalarmış gibi üçe dörde bölündü ve yeniden “ÇED gerekli değildir” raporu verildi.

Yargı kararlarına karşın Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yasaların ardına dolanması üzerine yurttaşlar, geçen mayıs ayında geniş kapsamlı eylem yaptılar. Yöredeki üreticilerin de destek verdiği davul zurnalı eylemde, yargı kararlarının uygulanması istendi.

Yağcılar Köyü Muhtarlığı ve köy yurttaşlar İzmir 3. İdare Mahkemesi’ne başvurarak, “ÇED gerekli değildir” kararlarının iptalini istediler. Mahkeme de istemi haklı bularak, çok büyük taş ocağı ve eleme kırma tesislerinin küçük bir saha gibi gösterilerek, yasanın ardına dolanıldığını kararlaştırdı. Mahkeme, ÇED süreciyle ilgili yürütmeyi durdurdu.

Bu arada karayolları bölge müdürlüğü, Hakter şirketine verilen sahanın İzmir-Çeşme otoyoluna yaklaşık 300 metre uzaklıkta olduğunu bildirerek, “Proje alanının otoyolumuzun her iki tarafında bulunması, otoyola bin metre mesafeden daha yakın olması, kurumumuzun genel yaklaşımına aykırılık oluşturmaktadır” görüşünü iletti.

Yöre sakinlerinden ve köylülerin avukatları Şehrazat Mercan ve Hadi Genç, yargı kararlarına karşın taş ocaklarında çalışmaların sürdüğünü, dinamitlerin patladığını vurgulayarak, “Bakanlığın yargı kararını uygulamasını bekliyoruz. Bakalım bakanlık kararı ne kadar hızla uygulayacak. Yoksa, bizler yine yollara düşeceğiz. Bununla da kalmayıp, görevini yapmayan, görevini kötüye kullanan kamu görevlilerini şikayet ederek yargılanmalarını ve ceza almalarını izleyeceğiz” dedi.