Yabancılar ‘Yazlık’ Diye Villa Alıp Pansiyon Gibi Kullanıyor
Yabancıların Türkiye’de mülk edinebilmesini sağlayan yasanın ardından gayrimenkul satışlarında patlama yaşanıyor. Ege Bölgesi’nin turizm merkezlerinden Milas, Bodrum, Güllük, Kuşadası gibi kıyı bölgelerde yabancılar son yıllarda binlerce yazlık aldı. Ancak bazı yabancılar, gerekli izinleri almadıkları halde yazlıklarını bir pansiyon gibi kullanarak gelir elde ediyor.
Yazlıkların kayıtdışı bir şekilde ticari amaçlı kullanıldığını haber alan Maliye Bakanlığı ise harekete geçti. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın talimatıyla söz konusu bölgelerdeki vergi daireleri konuyla ilgili bir teknik altyapı çalışması yaptı. Öte yandan Denetim Grup Müdürlüğü bünyesindeki denetim elemanlarını da bu iş için seferber eden vergi daireleri, turizm bölgelerinde yazlık alanları Türkiye’deki vergi kanunları hakkında bilgilendirmekle işe başladı.
Muğla ve Aydın vergi daireleri başkanlıkları, yabancı dilde hazırlanan formları mülk sahiplerine iletirken, resmi yazıyla da, “Yazlığınızı kiraya verdiyseniz beyanda bulunun.” diye uyardı. Yazlıklarını kiraya verdikleri halde çağrıya uymayanlara Vergi Usul Kanunu çerçevesinde ceza uygulanacak. Yabancıların, satın aldıkları gayrimenkullerini kiraya vermeleri halinde, yıl içinde elde ettikleri kira gelirlerinin 2 bin 200 YTL’den fazlası için, ‘dar mükellefiyet’ çerçevesinde yıllık Gelir Vergisi beyanında bulunmaları gerekiyor.
Milas’ın Güllük beldesinde İngilizlere ait 73 daireli sitenin yöneticiliğini yapan Mavi Emlak sahibi Zeki Şengül, yabancıların kiracılarını çoğunlukla, ‘Misafirim geliyor.’ diyerek gönderdiğini söylüyor. Yabancıların en fazla yazlık aldığı yerlerden biri olan Aydın’ın Didim ilçesi de en çok ‘kiracı misafir’ gönderilen yerlerden. Bu ilçedeki iki sitede yaptığı 130 dairenin tamamını İngilizlere satan Genç Mimarlık Pazarlama Müdürü Mustafa Teker, işletmeciliğini de yaptıkları sitelerdeki evlerin sahiplerinin birer ikişer hafta arayla, her defasında değişik kişileri ‘misafirim’ diye gönderdiğini söylüyor.
Yabancıların birkaç yıldır süren bu uygulamaları bazı otellerin kapısına kilit vurdururken, esnafın yüzünü güldürüyor. Didim Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Ulvi Koçak, 2004’ten bu yana 12 otelin yıkılarak yerine site yapıldığını, 8 otelin de sırada olduğunu belirtiyor. Güllük Belediye Başkanı Mehmet Yavuz Demir, yabancılar yüzünden beldede önemli bir ekonomik hareketliliğin başladığını belirterek, “Migros ve BİM şube açtı. Yazlık alanlar üst gelir grubunu oluşturuyor. Turist artık her mevsim geliyor.” diyor.
Yabancılar yazlıklarını internette açtıkları sitelerin yanı sıra komşuları ve çevrelerindeki ailelere kiralıyor. İnternetten tanıtım yapanlar, dairenin bulunduğu siteden, yazlığın odalarından, havuzundan ve çevreden çeşitli resimler koymuş. Kira fiyatları ise yazlığın özelliğine göre değişiyor. Çift kişilik 8 yatak 7 banyonun bulunduğu yazlığın bir haftalık kira bedeli bin 350 sterline çıkarken, iki çift yatak bir banyolu evin fiyatı 300 sterlin.
Didim’de iki yazlık alan İngiliz uyruklu Linda French, Ege kıyılarında 30 daireyi kiraya verdiklerini anlatıyor. Satışların bir kısmını genel müdürü olduğu Greatholidayrentals şirketi üzerinden yaptığını belirten French, bu yıl 45’in üzerinde aileye Türkiye’de yazlık kiraladığını, İspanya’daki yazlığını da satarak Türkiye’de yeni yazlıklar almayı planladığını anlatıyor.
Turla gelip yazlıklarda kalıyorlar
Bu arada tatil için yazlık kiralayan turistler, Türkiye’ye daha ucuz olduğu için tur şirketleriyle geliyor. Bu yolla gelen turistler, havaalanından transferlerini de tur şirketinin araçlarıyla yapıyor. Didim Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Ulvi Koçak, yazlıkta kaldığı halde paket satın alarak gelenlerin tarifeli uçakla gelenlere göre tatillerini yüzde 50 daha ucuza mal ettiğini söyleyerek, “Akşam 150 kişi otele giriş yapıyor. Sabah 50 kişinin kaldığını görüyoruz. 100 kişi odaya çıkmadan yazlıklara gidiyor.” diyor. Koçak, geçmişte Didim’e tatile gelenlerin büyük bölümünün şimdi ev sahibi olduğu belirtiyor. Koçak, Didim’de turizmin bu kesimin eline geçtiğini iddia ediyor.