XPS Derneği İki Projeye İştirakçi Olarak Tam Destek Veriyor



XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Projesi ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) EUbuild Projesi olmak üzere iki önemli projeye iştirakçi oluyor.

XPS Derneği, İZODER ile birlikte katıldığı İSTKA (İstanbul Kalkınma Ajansı) Projesi’nde yalıtım sektörünün kalite altyapısının geliştirilmesi ve piyasa gözetim denetimi etkinliğinin arttırılması için iştirakçi olarak yer alıyor. Piyasa denetim ve gözetim mekanizmalarını güçlendirmek, aynı zamanda güvenli yapılaşmaya yönelik politika ve stratejiler doğrultusunda uygulamalara yön vermek ve denetlemek amacıyla gerçekleştiren bu projeyle haksız rekabeti önlemek de amaçlanıyor. Projenin diğer hedefleri ise nihai kullanıcı haklarını korumak, tüketicilerin kaliteli ve güvenilir ürünlere kavuşmasını sağlamak, enerji verimliliğine katkıda bulunmak, kamuoyunda bu konuda farkındalık yaratmak ve küresel ısınma konusunda artı değer yaratacak çözümlere destek vermek.

XPS Derneği’nin iştirakçi olarak destek verdiği bir diğer proje ise EUbuild Projesi. Avrupa’da 2020 yılında sera gazlarında yüzde 20 azalma, enerji verimliliği uygulamaları ile birincil enerji tüketiminde yüzde 20 tasarruf ve toplam enerji harcamaları içinde yenilenebilir enerji oranının yüzde 20 olması hedefleniyor. Bu hedeflere ulaşmak için, Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye’de ortak bir model oluşturacak EUbuild Projesi’ne başlandı. Bu proje ile İMSAD liderliğinde 9 ülke ve 47 ortak ve iştirakçiyle, önemli bir sektörler arası işbirliği örneği gösterilerek, enerji verimliliğinin finansman çözümü ile ilgili adımların ilki atılacak.

Binalarda enerji verimliliği için finansman yöntemlerinin geliştirilmesi konulu EUbuild Projesi’ne iştirakçi olan XPS Derneği ile diğer sivil toplum örgütleri, İstanbul TOBB Plaza’da 6 Temmuz’da bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda katılımcıların görüşleri sonucunda; kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesine, binalarda enerji verimliliği konusunun koordinasyonuna ve etkin bir Türk Enerji Ajansı kurulmasına karar verildi. Ayrıca enerji verimliliği konusunda başta kamu yapılarının örnek olarak iyileştirilmesi, Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının tüm binalar için yaygınlaştırılması ve vatandaşların kayıt içi, güvenli ve enerji verimli binalar için teşviklerden yararlandırılması gerektiği vurgulandı.