WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Claude Martin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e yazdığı mektupta, özelliğini yitirdiği için satılması öngörülen orman arazileriyle ilgili Anayasal değişiklik nedeniyle duyduğu kaygıları dile getirdi.
Ormanların yönetilmesi, işletilmesi ve orman rejimi dışına çıkarılan alanların satılmasına yönelik Anayasal değişikliğin Meclis gündemine gelmesinin ardından, uluslararası bağımsız doğa koruma kuruluşu WWF’nin (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Claude Martin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e 31 Mart 2003 tarihinde mektup yazarak, konuyla ilgili kaygılarını dile getirdi. Söz konusu Anayasa değişikliği, aynı gün Meclis Anayasa Komisyonu’ndan geçti.
Claude Martin, Cumhurbaşkanı’na gönderdiği mektupta, zengin biyolojik çeşitliliği ve bozulmamış doğal ekosistemleriyle Türkiye’nin Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri olarak kabul edildiğini belirterek, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerle ormanları korumakla yükümlü olduğunu vurguladı. Martin mektubunda, daha çok büyük kentlerin ve turizm bölgelerinin yakınlarında işgal edilmiş orman arazilerinin satılarak gelir elde edilmesini öngören Anayasal değişikliğin, ormanların suistimal edilmesine bir ödülle karşılık vermek anlamına geldiğini belirterek, değişikliğin yasadışı işgalleri teşvik edeceği uyarısında bulundu.
WWF Türkiye’nin de içinde bulunduğu 27 sivil toplum kuruluşu ile 21 orman kooperatif birliğinin karşı olduğu değişiklik, Anayasa’nın “Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi” başlıklı 169. ve “Orman Köylüsünün Korunması” başlıklı 170. maddelerini kapsıyor.
WWF Türkiye Çevre Koruma Bölüm Başkanı Ahmet Birsel tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamada, “Orman arazilerin satışını öngören Anayasal değişikliğin belirli bir kesime ekonomik ve siyasi çıkar sağlamak dışında bir anlamı olmadığını düşünüyor ve toplumun geniş kesimince karşı olunan bu sakıncalı gelişmenin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayacağına inanıyoruz” görüşü belirtildi.