WAF, İkinci Gününde Yüzünü Geleceğe Döndü



Dünya Mimarlık Festivali WAF 2009’da oldukça yoğun bir juri maratonuyla geçen ikinci günün sonunda, yoğunlukla geleceğe dönük projelerin yarıştığı kategorilerin birincileri de açıklandı. Geleceğe dönük planlanan ticari projeler kategorisinde a-lab Mimari Grubu'nun tasarladığı Statoil Hydro Burosu birinciliğe değer bulundu. Bina, Norveç’te inşa edilecek. Yarışmalar dalında geleceğe dönük projeler arasından ise Macaristan’da planlanan Szentendre Mezarlığı ipi göğüsledi. Proje, A4 Studio tasarımı. Geleceğe dönük planlanan kültürel projeler kategorisinde Miralles Tagliabue Embt'in Şangay 2010 Expo için tasarladığı İspanya Pavyonu, en iyi olmak için bugün yarışacak projelerin arasına katılmaya hak kazandı.

Dünkü programda en çekici seminerler, Masdar City Master Planı’nın masaya yatırıldığı oturumdu. Foster+Partners’tan Gerard Evans, projenin ana kararlarını anlatırken, LAVA grubundan Chris Bosse söz konusu proje kapsamında tasarladıkları ve Masdar City meydanında yer alan gün şemsiyelerinin çalışma prensiplerini aktardı. Ekoloji konusunun öne çıktığı festivalde 'kentsel yenileme' meselesinin tartışıldığı ve Urbik’ten Lee Mallett’in yönettiği oturumdaysa Robert Hammond, New York’ta sivil inisiyatifin akıllı yönetimiyle 1,5 mil uzunluğunda atıl durumdaki High Line’in şehir yaşamına nasıl katıldığını ilham verici bir biçimde anlattı.

Geleceğe dönük deneysel projeler dalında Various Projects tasarimi Mobil Performans Stüdyosu, geçici etkinlikler için önerdiği şişme cidarıyla jüri tarafından birinciliğe değer görüldü. Yine geleceğe dönük projeler kapsamında nazım planı ölçeğinde projelerin yarıştığı kategorinin birincisi ise Entasis’in projesi oldu. Kopenhag'da Carslberg üretim tesislerinin bulunduğu alanın yeniden canlandırılmasına yonelik tasarlanan proje, ‘bizim şehrimiz bizim kamusal alanımız’ adını taşıyor.

Turkiye’den Tabanlıoğlu Mimarlık’ın Kisebükü Yazlık Konutları ve Emre Arolat Architects’in Likor ve BcD Konutları projeleriyle yarıştığı gelecege dönük konut projesi dalında birinciliğe Dominika’dan Dominica Metro Beach projesiyle Buro II değer bulundu.

Sağlık yapıları kategorisinde Meksika’dan Telethon Tampico binasıyla Sordo Madaleno Arquitectos, geleceğe dönük planlanan sağlık yapıları kategorisindeyse Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılması planlanan Al Jalila Çocuk Hastanesi projesiyle Studio Altieri Spa, diğer projeler arasından sıyrılmayı basardılar.

Turenscape, Çin’deki  ‘Adaptasyon Paletleri: Yeni Nesil Peyzaj Tasarımı’yla peyzaj kategorisinde ödüle değer bulunurken; Doğu Londra Yeşil Bandı projesiyle Design for London ekibi geleceğe dönük olarak planlanan peyzaj projeleri kategorisinin birincisi oldu.

Ulaşım kategorisinde Singapur Bras Basah Toplu Hızlı Transit İstasyonu projesiyle birinci olan WOHA ise WAF 2009’un iki ödül birden alan ilk mimari ekibi oldu.

ABD’de yapılması planlanan Malama Eğitim Merkezi projesi, Eight Inc. grubuna kategori birinciliği kazandırdı. Berry Spor Salonu ile Allen Jack+Cottier, spor kategorisinde birincilik aldı. Üretim, enerji ve geri dönüşüm kategori birincisi, İspanya’da yapılan Bodegas Protos ile Rogers StirkHarbour+Partners oldu. Sunum dalında Barselona Hayvanat Bahçesi için yaptıkları kafes tasarımıyla Battle&Roig Architects birinciliğe değer görülürken, geleceğe dönük altyapı projesi dalında birincilik ödülünü alan RVDG arquitectura+urbanismo oldu. Meksika Banliyo Treni projesi, grubu ödüle kavuşturan  tasarımdı.

Günün sonunda bütün yarısmacılar, juri üyeleri ve izleyiciler, Rafae Vinoly’nin son donem projelerinden ikisini anlattığı ve bir saati aşan sunumunda buluştu.