Vizesiz Turizm Emlakçıya Yaramadı



Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, Rusya ile Türkiye arasında vizesiz seyahata imkan veren yasal düzenlemenin 17 Nisandan itibaren uygulanmaya başladığını hatırlatarak, bu uygulamayla Ruslar'ın Türkiye'de oturma izni almasının zorlaştığını söyledi. Daha önce Türkiye'ye gelen Rus turistlerin, Türkiye'deki herhangi bir polis merkezinden altı ay oturma izni alabildiğini belirten Balıktay, yeni uygulamaya göre, Türkiye'de oturma izni almak isteyenlerin Rusya'daki Türkiye konsolosluğuna müracaat etmesi gerektiğini, müracaatların da 2 veya 3 ay gibi sürede sonuçlandığını dile getirdi. Rusya ile Türkiye arasında 90 gün içinde 30 gün vizesiz seyahat imkanını sağlayan uygulamanın getirdiği bu olumsuzluğun mutlaka giderilmesi gerektiğini anlatan Balıktay, şöyle konuştu:
    
''Rusya ile Türkiye arasındaki karşılıklılık ilkesi gereğince, Türkiye'de 6 ay oturma izni almayan kişiler, mülk edinemiyor. Yeni uygulama 6 ay oturma izni almayı zorlaştırıyor. Yeni uygulamaya göre,Türkiye'de oturma izni almak isteyen kişiler Rusya'da başvuru yapmak zorunda kalıyorlar ve bu işlemler de en az 2 veya 3 ayda sonuçlanıyor. Dolayısıyla seyahat, ticaret ve turizm anlamında oldukça yararlı gibi görünen bu uyulama, emlak sektörüne önemli ölçüde darbe vuruyor. Alanya'ya gelip daire satın almak isteyen çok sayıda Rus vatandaşı, bu uygulama nedeniyle ya daire almaktan vazgeçiyor ya da çok büyük sıkıntılar çekerek mülk ediniyor. İlgililerin yeni bir düzenleme yaparak bu uygulamayı değiştirmesi emlak sektörüne önemli bir katkı sağlayacaktır.''

Alanya'da yaklaşık bin 500 Rus'un daire sahibi olduğunu vurgulayan Balıktay, son zamanlarda önemli bir hareketlenme yaşanan emlak sektörünün bu ivmesini kırmamak için acil çözüm bulunmasını istedi. Balıktay, Türkiye'nin çıkarları için oturma izninin eskiden olduğu gibi Türkiye'de verilmesini, oturma izninin uzatılması konusunun da kolaylaştırılması gerektiğini kaydetti.
    
"Bu konu bir an önce ele alınmalı"

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili Alaaddin Çakır da vizenin kalkmasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak beraberinde gelen uygulamanın emlak sektörüne önemli bir darbe vurduğunu savundu. Vize uygulamasının kalkmasındaki amacın, işlerin kolaylaştırılması olduğunu vurgulayan Çakır, ''Ne yazık ki beraberinde olumsuzlukları da getirmiştir. Bunun bir an önce yeniden ele alınması gerekiyor'' dedi. Ruslar'ın Alanya'da ticari amaçlı mülk satın almadıklarını ve burada yaşamak istediklerini anlatan Çakır, ''Bu insanlara tapu verebiliyorsak 6 aylık oturma izni almalarını, daha sonra da bu sürenin uzatılmasını kolaylaştırmamız gerekiyor. Yoksa kimse Türkiye'den mülk satın almaz'' diye konuştu. Çakır, TİMFED olarak bu konunun çözümüyle ilgili bir dosya hazırladıklarını ve ilgili birimlere en kısa zamanda ulaştırarak sorunun çözümüne katkı sağlamak istediklerini de sözlerine ekledi.