Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, Türk vatandaşlarına aşamalı olarak vize mecburiyetinin kaldırılması karşılığında da Türkiye'nin AB'nin bir dizi talebini kabul ettiği belirtildi. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre bu taleplerin başında, Ankara'nın Geri Kabul Anlaşması'nı paraf etmesi geliyor. Geri Kabul Anlaşması, AB'ye Türkiye üzerinden kaçak yollarla girmiş göçmenlerin Türkiye'ye derhal iade edilmesini öngörüyor.
AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, "varılan uzlaşmanın, sınırların etkin bir şekilde denetiminin her iki taraf açısından da önemini ortaya koyduğunu" söyledi.
AB ile Türkiye arasında üzerinde uzlaşmaya varılan yeni düzenlemelerin ne zaman imzalanacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak AB dönem başkanı Danimarka, düzenlemelere dönem başkanlığının sona ereceği 30 Haziran tarihi öncesinde imza atılması için girişimlerini sürdürüyor.
"Eylem planı"nda neler var?
AFP Ajansı'nın bilgisine başvurduğu bir AB diplomatı, Türkiye'ye bir dizi talep içeren bir "eylem planı" sunulduğunu söyledi. AB diplomatı, "talepler arasında Ankara'ya ayrım yapmaksızın, Kıbrıs Cumhuriyeti dahil olmak üzere tüm AB ülkeleriyle birlikte çalışma sorumluluğunun bulunduğunu" kaydetti. AB diplomatı, "talepler arasında Türkiye'nin sınırlarını daha iyi şekilde kontrol etme taahhüdünde bulunmasının da yer aldığını" belirtti.
Epd Ajansı'na konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir AB yetkilisi ise "aşamalı olarak Türk vatandaşlarına vize mecburiyetinin tamamen kaldırılmasının öngörüldüğünü" söyledi. Sürecin birkaç yılı bulabileceğini kaydeden yetkili, "Yasadışı göçle mücadele Türkiye'nin de katkı sağlaması gereken zor bir görev" dedi. Ankara'nın Pakistan, Lübnan ve Libya gibi ülkelerle vizeleri karşılıklı kaldırdığını da hatırlatan AB yetkilisi, Türk vatandaşlarına vize mecburiyetinin tamamen kaldırılmasında bu durumun da dikkate alınacağına dikkat çekti.