Gayrimenkul sektöründeki kadın girişimcilerin görünür kılınması amacıyla ULI Türkiye tarafından düzenlenen “Gayrimenkulde Kadın Girişimi” toplantısı, 2 Mayıs 2016 Salı günü Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)'de yapıldı.
Sektördeki kadın yöneticilerin sorunlarını gündeme getiren toplantının moderatörlüğünü Çelen Grubu Başkanı Güniz Çelen üstlenirken; Eski Milletvekili ve ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas, İŞ GYO A.Ş. Hukuk Müşavirliği & İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünden Sorumlu Grup Başkanı Pınar Ersin Kollu, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nda Bağımsız Kadın Direktörler ve İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projelerinden Sorumlu Proje Yöneticisi Sevda Alkan ile KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi, Eğitim ve Mentörlük Strateji Grubu Başkanı Şule Yüksel, etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.
Kadınların başarısı görünür değil...
Ayşe Hasol Erktin
Toplantının açılışında söz alan ULI Türkiye Başkanı Ayşe Hasol Erktin, ULI'nin dünyanın 75 ülkesinde aktif olarak sürdürdüğü "The Women's Leadership Initiative" çalışmalarına değinerek, amaçlarının kadın girişimciler konusunda düşünceyi teşvik etmek ve tetiklemek olduğunu belirtti. Kadınların oldukça başarılı olduğu gayrimenkul sektöründe, temsil ve görünürlük problemi yaşandığına dikkat çeken Ayşe Hasol Erktin, uzman isimlerin deneyimlerinden faydalanmak amacıyla, Güniz Çelen'in 'fikir anneliği'nde bu toplantıyı düzenleme kararı aldıklarını ekledi.
%46 adına farkındalık toplantısı
Güniz Çelen
Toplantının moderatörü Güniz Çelen ise, %46 oranında kadın çalışana sahip gayrimenkul sektöründe, kadınların kendini yeterince iyi temsil edemediği tespitinden hareketle bu 'farkındalık' toplantısını düzenlediklerini belirtti. 2014-2015 arasında düzenlenen gayrimenkul toplantılarında kadın konuşmacı oranının %12 ile sınırlı kaldığını örnek veren Çelen, "Bu durumu nasıl daha iyiye götürebiliriz" diye sordu.
"Verimliliği artırmak için tek yol, kadın istihdamını artırmak"
İlk olarak söz alan ANAP genel Başkanı Nesrin Nas, Türkiye'deki kadınların durumunu siyasetçi gözüyle değerlendirdi. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının birçok Avrupa ülkesine göre erken dönemde verildiği Türkiye'de, sonraki yıllarda büyük bir adım atılamadığına dikkat çeken Nas, "Yeterli sayıda kadını meclise sokamadığınız zaman bu konuyu da gündeme getiremiyorsunuz" dedi. Kadının siyasete girişinin önündeki temel sorunları; eğitim, aile içindeki geleneksel rol, ekonomik güç ve zihniyet olarak sıralayan Nas, "Kararlar oy çokluğuyla alınıyorsa, siyaset öncelikle niceliğe dayanır. Bu anlamda eşitliği sağlamanın birinci yolu, pozitif ayrımcılıktır. Aksi takdirde siyasetteki kadın sayısını artıramaz ve diğer kadınlar için fark yaratamazsınız." diye konuştu.
Nesrin Nas
Kadınların ekonomik hayata etkisini de gündeme taşıyan Nesrin Nas, verimliliği artırmak için tek yolun, %25 seviyesindeki kadın istihdamını artırmak olduğunu belirtti. İstihdam dışında kalan kadınların erkeklere göre daha iyi eğitim almış durumda olduğuna dikkat çeken Nas, Çin ve Amerika örnekleri üzerinden nitelikli iş gücünün verimliliğe katkısını dile getirdi. 2009'dan bu yana Çin'de verimlilik %12,6 düşerken, nitelikli kadın iş gücünü istihdama katan ABD'de %7,7 oranında verimlilik artışı gözlenmiş.
"Kadın meselesi sosyolojik değil, ekonomik bir mesele"
Şule Yüksel
"Türkiye'de iş hayatına dahil olan kadınların durumunu mercek altına alan KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi, Eğitim ve Mentörlük Strateji Grubu Başkanı Şule Yüksel, kadın meselesinin ülkenin ekonomik bir meselesi olduğunu hatırlatarak, kadın nüfusun istihdama katılımının Avrupa'da %60.4, OECD'nin dünya ortalamasına göre ise %58,5 seviyesindeyken, Türkiye'de %27.5 olduğu bilgisini paylaştı. "Bu aslında sosyolojik değil, ekonomik bir mesele" dedi.
Yönetim kurulları için bağımsız direktör veritabanı
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nda Bağımsız Kadın Direktörler ve İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projelerinden Sorumlu Proje Yöneticisi Sevda Alkan, halka açık yönetim kurulu verilerinden hareketle oluşturdukları 2015 raporuna göre, inceledikleri 400'ü aşkın şirketin 178'inin yönetim kurulunda hiç kadın üye olmadığını belirtti.
Sevda Alkan
'Bağımsız Kadın Direktörler' projesi kapsamında, yönetim kurullarında görev alabilecek kadın yöneticilerin listesini oluşturduklarını söyleyen Alkan, şu anda 259 üyeleri olduğunu ekledi. "Hayatın birçok noktasında etkimiz var" diyen Alkan, kadınların iş yaşamına farklı bir bakış açısı getirdiğini vurguladı.
"Bedel ödeme konusunda erkekler ile keskin ayrımlarımız var"
Kendi yaşamından yola çıkarak deneyimlerini paylaşan İŞ GYO Hukuk Müşavirliği & İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünden Sorumlu Grup Başkanı Pınar Ersin Kollu ise, iş yaşamında kadınların karşısına çıkan engeller arasında 'cam tavan' faktörünü, mobbing/taciz ihtimalinin erkeklere göre daha yüksek olmasını ve göç olgusunu saydı.
Pınar Ersin Kollu
"Yükselirken bedel ödeme konusunda erkekler ile keskin ayrımlarımız var" diyen Pınar Ersin Kollu, "İş hayatında önceliklerimizi belirlememiz çok önemli. Kendimizi iyi tanırsak, iyi de ifade ederiz" şeklinde konuştu.
“Gayrimenkulde Kadın Girişimi” toplantısı, moderatör Güniz Çelen'in yönettiği tartışma bölümü ile sona erdi.