Venedik Bienali'nde Türk Pavyonu'na İlgi Büyük



Venedik Bienali 53. Uluslararası Sanat Sergisi, Daniel Birnbaum'um küratörlüğünde "Dünyalar Yapmak" başlığıyla 7 Haziran 2009 tarihinde sanatseverlerin ziyaretine açıldı. 22 Kasım'a kadar devam edecek olan Venedik Bienali'nde Türkiye dahil 77 ülkeden 90 sanatçının çalışmaları yer alıyor.

Venedik Bienali 53. Uluslararası Sanat Sergisi'nde yer alan Türkiye Pavyonu ise 06 Haziran Cumartesi sabahı gerçekleştirilen özel bir açılışla kapılarını açtı. Türkiye Pavyonu'nun açılışına güncel sanat eleştirmenleri, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile basın mensupları olmak üzere yaklaşık 350 kişi katıldı.

T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu'nun desteğiyle gerçekleştirilen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nun koordinasyonunu İstanbul Kültür Sanat Vakfı üstleniyor.

Büyük ilgi gören Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, küratörlüğünü Başak Şenova'nın üstlendiği "Lapses/*" projesi kapsamında Banu Cennetoğlu'nun "Katalog 2009" ve Ahmet Öğüt'ün "İnfilak Etmiş Şehir" başlıklı işlerinden oluşuyor.

Türkiye Pavyonu, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Venedik Bienali'nin ana mekânı olan Arsenale'de yer alıyor. Ülkelerin kendi pavyon binalarını kendilerinin inşa ettiği Arsenale'de Türkiye'yle beraber beş ülkenin pavyonu bulunuyor. Olabildiğince sade ve bağımsız bir yapı olarak tasarlanan Türkiye Pavyonu'nun inşaatı için sanatçılar, küratör ve koordinasyon ekibi 24 Mayıs tarihinde Venedik'e gitti. İskele sisteminden oluşan pavyon binasında, sanatçıların eserleri birbirlerinden ayrılsa da iskelelerden oluşan arayüzlerle birbirlerine müdahale etmelerine olanak tanındı.

Sergide Banu Cennetoğlu, bir ürün kataloğu olarak tasarladığı "Katalog 2009" başlıklı çalışmasıyla yer alıyor. Yüzlerce fotoğrafın öznel kategoriler altında sınıflandırıldığı performatif bir "sipariş kataloğu" formundaki "katalog"lar bir masa üzerine yerleştirildi. İzleyiciler, Bienal süresince katalog'da yer alan fotoğrafları siparişle edinebiliyor ve böylelikle sergiye interaktif bir şekilde dahil olabiliyorlar.

Ahmet Öğüt ise "İnfilak Etmiş Şehir" başlıklı yerleştirmesinde Dünya ve Türkiye'nin yakın geçmişini işleyen ve "her bir yapının orijinal mimari özelliklerine dayanarak inşa edilmiş maketlerinden oluşan" bir şehir kurdu. Öğüt'ün tasarladığı maket şehir, kritik bir olaya mekan olmuş, harabeye dönüşmüş, unutulmuş ya da bilinçaltımızda çağrışımları olan yapıtların izini sürerek yapıların harabeye dönmeden önce ve sonra taşıdıkları anlamları ve değerlerini sorguluyor. Makette Mostar Köprüsü'nden Tikrit Müzesi, Susurluk kamyonundan 2003 yılında bombalanan İstanbul'daki HSBC binasına, Madımak Oteli'nden Gazze'deki İslam Üniversitesi'ne ve Belfast'taki Europa Oteli'ne kadar birçok otel, bina ya araba yer alıyor.

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'ndaki "Lapses/*" projesi için hazırlanan üç ciltlik bir kitap serisi de katılımcılardan büyük ilgi gördü. Şimdiye kadar 1750 adet dağıtılan "Lapses" projesi kitap serisi Venedik Bienali boyunca sergi mekânından satılmaya devam edecek. Banu Cennetoğlu'nun "Katalog 2009" projesi ve üç ciltlik kitap serisi, UPM-Kymmene Kağıt Ürünleri'nin kağıt desteği ile basıldı.