Vasada Antik Tiyatro'da Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor



Fotoğraf: Kadriye Kasap

Konya, Seydişehir'e bağlı Bostandere beldesinin üst kısmında 1969 yılında su deposu yapımı sırasında tespit edilen, ardından 2 yıl yapılan kazı çalışmaları ile de küçük bir kısmı gün yüzüne çıkarılan Vasada Antik Tiyatrosu'nda kazı çalışmalarına 39 yıl sonra tekrar başlandı.

Roma dönemine ait ve yaklaşık 3 bin kişi kapasiteli tiyatronun kazı çalışmaları Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeologu Kazım Merter başkanlığında 8 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor.

Bu yıl Antik Tiyatronun genel temizliği yapıldıktan sonra oturma sıraları, orkestra ve sahne kısmının ortaya çıkarılması planlanıyor.

Önümüzdeki yıl ise ödenek çıktığı takdirde antik tiyatronun tamamının ortaya çıkarılması, daha sonraki yıllarda ise haritasının hazırlanarak restorasyonunun yapılması hedefleniyor.

Bostandere Belediye Başkanı Turan Koyuncu, gazetecilere yaptığı açıklamada, antik tiyatronun 1969 yılında su deposu yapılacağı sırada fark edildiğini belirtti.

Müze Müdürlüğüne bilgi verilmesinin ardından bölgede 2 yıl kazı yaptırıldığını ifade eden Koyuncu, şunları kaydetti:

''O süreden sonra hiç ilgilenilmemiş. Yıllardır bu tiyatronun, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılması için görüşmeler yapıp gayret sarf ettik ama bir sonuca ulaşamadık. Bu yıl kazı yapılması için ödenek ayrıldı. Bundan sonra çalışmalar ara verilmeden devam edecek. Vasada Antik Kenti kazısı bittiği zaman Antalya-Konya karayoluna 3 kilometre olması nedeniyle Antalya'dan Kapadokya'ya geçen turistlerin uğrak yeri olacak.''